Oameni şi câini

By | 29 ianuarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Teoretic toţi oamenii sunt fiinţe dotate cu raţiune şi inteligenţă superioară celorlalte animale. Dar realitatea demonstrează că nu este chiar aşa. În urma scandalului izbucnit în urma morţii femeii atacate de o haită de câini în urmă cu câteva zile, au apărut pe Internet o serie indivizi care îndeamnă la acţiuni de ucidere în masă a câinilor vagabonzi.

Iată un exemplu:

OTRAVA. Cumpăraţi otravă de şobolani simplă, luaţi nişte carne, băgaţi otrava într-un buzunar din carne şi aruncaţi carnea în grădina blocului sau între maşinile din parcare.

Simplu şi eficient. Moarte rapidă, problemă rezolvată. Serios de nu fac aşa. Dacă nimeni nu face nimic, cineva trebuie să facă ceva să rezolve problema. Poate facem şi o plăcută campanie, gen OTRĂVEŞTE-ŢI MAIDANEZII. Ar fi chiar fun.

Numai o minte obtuză, iraţională şi dominată de frică poate gândi aşa. Diferenţa fundamentală dintre noi şi animale este aceea că noi oamenii suntem conştienţi de persoana noastră şi de acţiunile pe care le facem. De aceea numai omul poate fi vinovat şi responsabil pentru acţiunile sale. Animalul nu poate fi învinuit de nimic pentru că el  nu ştie ce face. Chiar şi atunci când ucide, animalul face acest lucru în mod automat, din reflex, fără a avea posibilitatea de a decide.

Pe de altă parte câinii nu atacă decât persoanele care cu anumite caracteristici: alcoolicii, persoanele bolnave psihic, cei cu intenţii agresive, ţiganii care caută prin gunoaie etc. Iar cauza agresiunii este mai mult modul greşit în care se comportă persoana respectivă în situaţia respectivă.

Câinele este un animal teritorial. Dacă un câine se repede la tine, fii sigur că i-ai încălcat teritoriul! Şi dacă i-ai încălcat teritoriul şi mai eşti şi agresiv, atunci toată vina este a ta. O vină pentru atacurile câinilor în zona blocurilor, o au oamenii care îi hrănesc şi îi adună acolo, pentru a le păzi maşinile din parcare. Câinele percepe acel loc drept teritoriu aparţinând omului respectiv şi în consecinţă îl apără din instinct.

Să ucizi o fiinţă nevinovată, care îţi este inferioară din punct de vedere evolutiv, doar pentru că ai văzut la televizor un caz de agresiune canină, este o dovadă de primitivism şi lipsă de raţiune. Plus de asta câinele este un animal inteligent şi foarte afectuos faţă de om, dacă ştii să te porţi cu el. Ştiu asta foarte bine, pentru că şi eu am un câine şi nu aş da prietenia lui nici pentru cea a 10 bipezi vorbitori şi “inteligenţi”.

Benny, câinele meu

PS: Aruncarea pe stradă a bucăţilor de carne otrăvită pe stradă este un act iresponsabil şi faţă de societate, deoarece, otrava poate afecta mediul şi poate reprezenta şi un pericol pentru copii sau animale de companie care au stăpân.

6 păreri la “Oameni şi câini

  1. DeeDee

    N-am cuvinte pentru asemenea oameni. Stiu ca sunt multi care urasc animalele in general sau pe vreunul anume. Si nu pot sa ii inteleg.
    Si eu le explic mereu: bai, animalul nu te ataca el de nebun, decat in cazuri foarte rare (gen turbare). In 99,99% din cazuri, omul e cel care se repede primul si pe urma tot pe bietul animal da vina.
    Sa-ti traiasca Benny si sa fie sanatos, si tu la fel.
    DeeDee´s last blog post ..RoJu re-reloaded

  2. little_angel

    excelent fragment. De unde il ai? mai sint si altele? Ma interesaza sa particip activ la curatarea orasulul de maidanezi si citeve zeci de kg de cirnati cu soda nu pot decit sa ajute. Dar poate ca sint metode si mai ieftine. am putea casapi mai multi…

  3. eugen

    Domnule tanasescu ….un copil de 4 ani mutilat de un caine vagabond in ce categorie de aici se incadreaza????? „……cainii nu atacă decât persoanele care cu anumite caracteristici: alcoolicii, persoanele bolnave psihic, cei cu intenţii agresive, ţiganii care caută prin gunoaie etc. ”

    animalele fara stapan sunt animale salbatice!!!! trebuie ridicati de pe strada URGENT!

    iar daca nu se va intampla asta…vor fi mai multi care vor vrea sa-si faca dreptate singuri… daca si tu ai fi in situatia unui parinte care trebuie sa-si vada copilul mutilat in timp ce nimeni nu-si asuma responsabilitatea sigur ti-ar veni sa iesi in strada si sa faci macel! daca ei isi apara teritoriul, noi ne vom apara bunicii si copii prin toate mijloacele posibile.

  4. Dan Tănăsescu Post author

    Un copil de 4 ani mutilat de un câine vagabond se încadrează în categoria copiilor cu părinţi neglijenţi.
    PS: Câini nu îşi apără propriul teritoriu, ci teritoriul celor care îi hrănesc.

  5. Nicu

    Eu nu sunt nici alcoolic(sunt sportiv), nu sunt nici bolnav psihic, n-am absolut nici o intentie agresiva si nu sunt nici tigan care cauta prin gunoaie. Totusi in fiecare dimineata cand ma duc sa alerg in parc ma urmaresc o gramada de maidanezi latrand si scotand coltii…. Cum o explici pasta? Ai?

  6. Nicu

    Spatiul public nu este teritoriul nimanui… cainele alea nu are dreptul sa apere nici teritoriul lui nici al unui anume om care il hraneste… atata timp cat teritoriul luat in discutie este trotoarul… ar trebui sa fii in siguranta sa mergi pacolo.. fara sa existe animale care apara acel teritoriu.

  7. Nicu

    Citez: „Câinele este un animal teritorial. Dacă un câine se repede la tine, fii sigur că i-ai încălcat teritoriul! Şi dacă i-ai încălcat teritoriul şi mai eşti şi agresiv, atunci toată vina este a ta.”
    Animalele teritoriale nu au ce cauta PE STRADA, deoarece devin periculoase cand „apara teritoriul”. Repet strada nu este teritoriul nimanui(nici al cainelui, nici al celui care il hraneste), deci nu este ok sa existe animale care apara teritoriul stradal.

  8. Nicu

    In opinia mea solutia ieftina este eutanasia. Sa ii bagam in adaposturi insemna sa ii hranim, sa ii spalam, sa le dam ingrijire mediacala(veterinari) si sincer… nu se merita sa platesc eu taxe pt niste animale.

  9. Dan Tănăsescu Post author

    În consecinţă trebuie să omorâm nişte animale, doar pentru că unora le este frică de ele şi nu vor să plătească taxe pentru îngrijirea lor, nu?!

  10. Nicu

    Citez: „Dar ţi-e frică de câini şi alergi în preajma lor, deci îi provoci.”
    Asta e irelevant ar trebui sa pot sa alerg pe unde vreau eu prin parc fara probleme de genul asta. Asta e problema mea cu maidanezii… percep orice chestie de nimic ca o provocare. Nu provoc pe nimeni, vreau doar sa pot alerga linistit prin parc fara probleme.

    Citez: „În consecinţă trebuie să omorâm nişte animale, doar pentru că unora le este frică de ele şi nu vor să plătească taxe pentru îngrijirea lor, nu?!”
    Nu ar fi prima mea alegere, dar da consider ca buna starea psihica si nivelul de trai al unor oameni trebuie pus peste viata unor animale. Si oricine nu e d-acord cu mine si nu e nici vegetarian este un mare ipocrit. Pentru ca a manca carne este tot o comoditate si o placere(pentru care omoram animale). De ce e cainele mai special ca porcul? De ce cainele nu il omoram ca sa fim comozi, dar pe porc da?

  11. Nicu

    P.S. eu nu sunt pentru otravirea maidanezilor de catre populatie. Asta imi pare un act iresponsabil si periculos pentru toata lumea… sa arunci otrava aiurea pe strada. Pacolo se joaca copii si unii boschetari pot lua carnea sa o manance. In opinia mea campania „otraveste-ti madanezul” este o tampenie… dar asta nu insemna ca sunt anti eutanasie.

  12. Sorin

    Solutie ar fi sterilizarea lor, dar dobitocii din primarii doar au incasat banii pentru aceasta operatiune. Ar merita sa fie eutanatiasti acesti spagari care nu isi fac datoria.

  13. Nicu

    Sterilizarea este doar jumate de solutie. Atata timp cat raman pe strada pot musca si sterilizati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge