Cum să postezi pe blog prin e-mail

By | 3 februarie, 2011
Distribuie prietenilor!

Nu ştiu cum stă treaba în cazul „smartfoanelor” de ultimă oră, cu touchscreen şi facilităţi foarte avansate, dar eu, de pe telefonul meu Samsung SGH-i600 nu pot să intru pe interfaţa de administrare a blogului meu. În plus, având ca sistem de operare vechiul Windows Mobile 5, nu am copy/paste, nu am Flash şi Internet Explorer-ul cu care e echipat nu recunoaşte o serie de tehnologii web mai noi folosite la realizarea paginilor de Internet. Cu toate astea pot intra pe contul de e-mail de pe Yahoo, pe Facebook şi spre bucuria mea, de curând şi pe Twitter. Aşa că pentru a putea posta pe blog de pe telefon, o soluţie foarte bună este să fac acest lucru via e-mail.

Soluţia pe care o voi prezenta în continuare este valabilă pentru blogurile care folosesc WordPress. Există posibilitatea de a posta şi pe alte platforme, dar nu pot să mă pronunţ în cazul lor, pentru că nu le folosesc.

În cazul în care blogul este găzduit pe wordpress.com, pe subdomeniu gratuit, soluţia este foarte simplă. Intraţi în Panoul de control (Dashboard) -> Blogurile mele (My Blogs) şi activaţi opţiunea Postează via e-mail (Post by E-mail). Veţi primi automat o adresă secretă de e-mail, la care veţi putea trimite mesaje ce vor fi postate ca articole pe blog.

Dacă aveţi un blog pe domeniu propriu, trebuie să vă creaţi un cont de e-mail special, folosind serviciul de e-mail oferit de firma la care aveţi găzduit site-ul. Acest lucru se poate face uşor din CPanel, cu condiţia ca pachetul de hosting pe care l-aţi cumpărat să includă şi serviciul de poştă electronică.

Aşadar, intraţi pe Panoul de control al WordPress -> Settings -> Writing şi introduceţi la secţiunea “Post via e-mail” serverul de e-mail folosit, adresa de e-mail creată, parola şi categoria predefinită la care vor fi postate mesajele. Şi această adresă de e-mail va trebui să fie ţinută secretă, pentru că orice mesaj primit la ea va fi postat pe blog.

Post via e-mail

Daţi click pe imagine pentru mărire

Acum, mai trebuie să ştiţi câteva reguli legate de formatarea textului, categorii, tag-uri, imagini şi alte lucruri necesare pentru postarea de articole.

În primul rând subiectul mesajului va fi postat ca titlu al articolului, conţinutul său va fi asrticolul în sine, iar o imagine ataşată la mesaj va fi postată ca o imagine în articol. Dacă va fi ataşată o singură imagine, aceasta va apare inline în articol, iar dacă vor fi mai multe vor fi afişate sub formă de galerie. De asemenea, puteţi insera imagini inline în mesajul de mail şi puteţi efectua formatări de stil ale textului, în cazul în care contul de e-mail de la care postaţi, sau clientul folosit are un editor rich-text, care permite acest lucru.

WordPress mai pune la dispoziţie o sintaxă simplă prin care puteţi specifica tag-urile articolului, categoriile, includerea de anumite obiecte, sondaje, dacă articolul va fi publicat ca draft sau va fi vizibil imediat etc. Nu am să trec aici decât codurile absolut necesare pentru a posta, pe celelalte le găsiţi aici.

Deci, pentru a specifica categoria/categoriile (se înlocuiesc x, y, z etc. cu denumirile categoriilor):

[category x,y,z]

Pentru tag-uri (se înlocuiesc x, y, z etc. cu denumirile tag-urilor):

[tags x,y,z]

Pentru a folosi alt titlu:

[title Titlu articol]

Dacă vreţi ca toate imaginile ataşate să fie incluse inline în articol, nu într-o galerie:

[nogallery]

Un marcaj util pentru a evita includerea în articol a unor pasaje de text nedorite (de ex. semnătura e-mail-ului), care urmează după sfârşitul articolului:

[end]

Acum că ştiţi ce aveţi de făcut, vă urez spor la treabă! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge