Am vizionat aseară, în direct, conferinţa de presă anunţată de Traian Băsescu, care, din câte am înţeles, avea ca temă probleme importante, de interes naţional pentru România, în contextul european şi al situaţiei economice şi sociale a ţării noastre.
De la început, preşedintele a aruncat în derizoriu întreaga discuţie, referindu-se în discursul său la divorţul dintre Monica şi Irinel Columbeanu. Apoi, după câteva minute de gargară politică, din care am înţeles, sau, mai bine spus, am subînţeles că UE va bate puţin România cu nuieluşa la popou, dacă nu este cuminte şi nu face ce i se spune, Traian Băsescu a început să răspundă la întrebările jurnaliştilor.
Acest lucru preşedintele l-a făcut selectiv, dând prioritate publicaţiilor şi televiziunilor obediente, care probabil au pus întrebări comunicate preşedinţiei prin FAX sau e-mail, pentru a putea primi răspunsuri pregătite dinainte. Când au îndrăznit şi „jurnaliştii mogulilor” să se apropie de microfon, Băsescu a început să-i expedieze, evitând răspunsurile şi trimiţându-i pe respectivii să le caute la alte persoane cu funcţii publice sau la alte instituţii ale statului. A apelat, de asemenea, ca de obicei, la jigniri, bădărănii şi atacuri la persoană.
Aşa a păţit şi jurnalista Corina Drăgotescu, care a venit cu întrebări din partea postului Realitatea TV. La prima întrebare, care se referea la raportul dintre salarii şi creşterea producitivităţii muncii, precum şi efectele pe care le vor avea acestea asupra pieţei forţei de muncă, Băsescu a repezit-o, spunând că interpretează declaraţiile sale în stilul lui Vîntu şi a refuzat să mai răspundă la a doua întrebare.
Doamna Drăgotescu a insistat, revenind cu cea de-a doua întrebare, după câteva minute, prilej cu care Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să facă glume grosolane pe seama condiţiei ei de femeie. Redau fragmentul de discuţie publicat pe site-ul Realitatea pentru a-l putea analiza şi comenta mai apoi:
Drăgotescu: Pot să pun şi eu o a doua întrebare, chiar dacă nu-mi răspundeţi?
Băsescu: Nu vă pot refuza a doua întrebare, având în vedere că aţi mai stat o dată la coadă. Sunt sensibil la…
Drăgotescu: Sunt disciplinată. La disciplina femeilor, ştiu.
Băsescu: Dacă eraţi bărbat nu renunţam…
Drăgotescu: Asta spun, femeile disciplinate vă plac.
Drăgotescu: Domnule preşedinte, aş vrea să ştiu dacă profilul actualului premier corespunde nevoilor de viitor ale României. Aţi vorbit de faptul că, până la 1 aprilie, trebuie să depună proiectul de buget şi proiecţia pe trei ani. Vorbiţi de extinderea supravegherii dezechilibrelor macroeconomice, spuneţi că există o mare nevoie de concentrare pe chestiuni care ţin de zona de finanţe în raport în raport cu UE. Credeţi că profilul actualului premier corespunde nevoilor de viitor ale României? De viitorul imediat sau de viitorul pe trei, patru ani?
Băsescu: Doamnă, rămâneţi în dimensiunea unor chestiuni personale şi îmi pare rău. Să ştiţi că la Cotroceni nu se fac aluzii de tipul dumneavoastră. Bună ziua! Probabil asta e valabilă acolo, la dumneavoastră la post. Prezenţa aici vă obligă la decenţă.
Drăgotescu: Dar cu ce v-a jignit întrebarea mea?
Băsescu: Doamna Drăgotescu, ştiţi foarte bine ce aţi spus şi ce aţi făcut. Dacă doriţi să fiţi vulgară, nu fiţi aici!
Aş vrea mai întâi să fac o precizare, pentru cei care nu ştiu „cu ce se mănâncă” meseria de jurnalist. Un ziarist nu numai că nu trebuie să evite întrebările incomode şi provocatoare, dar are obligaţia profesională să facă acest lucru! Reporterii trebuie de multe ori să îi provoace pe cei intervievaţi, să dea dovadă chiar de tupeu în unele cazuri, pentru a putea smulge persoanelor cu funcţii însemnate în societate, informaţii importante, de interes public.
Corina Drăgotescu a dat dovadă de profesionalism şi de eleganţă în gestionarea situaţiei, în vreme ce Traian Băsescu s-a manifestat ca un şmecher de mahala, pe principiul „să moară duşmanii mei” şi s-a comportat grosolan pentru a-şi ascunde teama că va fi pus în situaţia de a se încurca în propriile cuvinte şi astfel să iasă la iveală faptul că nu prea ştie despre ce vorbeşte şi nu este pregătit de fapt pentru a răspunde tuturor întrebărilor.
În primul rând, nu are nicio logică afirmaţia preşedintelui când spune despre Corina Drăgotescu că „rămâne în dimensiunea unor chestiuni personale”. De ce profilul actualului premier ar fi o chestiune personală??? Poate pentru că premierul României şi preşedintele său, sunt una şi aceeaşi persoană, care se numeşte Traian Băsescu?!!!
De asemeni nu găsesc nimic indecent, vulgar şi nu văd nicio aluzie în întrebarea jurnalistei de la Realitatea! De vulgaritate nu poate fi vorba, pentru că nu a folosit cuvinte licenţioase, iar indecentă de ce ar fi? Pentru că a cerut explicaţii şi nu a aprobat necondiţionat şi cu admiraţie tâmpă declaraţiile preşedintelui?!
Întrebarea mi se pare perfect legitimă şi de mare interes pentru populaţie, în condiţiile în care Băsescu ne ţine în ofsaid de zile bune cu cacealmaua schimbării premierului. Plus de asta un preşedinte de stat trebuie să răspundă oricărei întrebări care vine din partea opiniei publice sau unui grup de presă, indiferent cât de stupidă sau tendenţioasă ar fi aceasta. Evident că acest lucru este impus de funcţia de preşedinte, văzută ca instituţie de stat, ce trebuie să se ridice deasupra adversităţilor şi răfuielilor personale.
Doamna Drăgotescu a demonstrat că este o doamnă şi un bun profesionist, iar Băsescu a dat dovadă încă o dată, că nivelul la care se ridică prestanţa şi prestaţia sa este doar cel al unui preşedinte-manelist de scară de bloc, dintr-un cartier mărginaş al Capitalei.