Filmul “Wag The Dog” lansat în 1997 este, în opinia mea, un excelent manual pentru toţi cei care sunt studenţi, sau profesează în domeniul relaţiilor publice, al publicităţii, propagandei politice, dar este folositor şi tuturor celor care vor să înţeleagă mai bine cam ce se întâmplă în prezent la noi în ţară şi în lume, mai ales acum, în contextul mega campaniei de PR pe care au făcut-o americanii cu “uciderea” lui Osama Bin Laden.
Acest film a devenit celebru deoarece a fost lansat înaintea scandalului sexual avându-i ca protagonişti pe Bill Clinton şi Monica Lewinsky şi are un subiect oarecum similar. Ni se dezvăluie modul în care poate fi manipulată opinia publică prin intermediul presei şi al producţiilor de factură hollywoodiană, puse în scenă de experţii în imagine.
Preşedintele SUA este implicat într-un scandal sexual, consumat în Biroul Oval, cu o elevă venită în vizită la Casă Albă, chiar cu câteva zile înainte de alegeri. Imediat este chemat un expert în probleme de imagine, un “spin doctor”, aşa cum este numit el în limba engleză, pentru a rezolva problema.
Acesta inventează un scenariu al unui război fictiv, împotriva unei grupări teroriste din Albania, care intenţionează să atace nuclear Statele Unite. Pentru a desăvârşi această punere în scenă, expertul apelează la un talentat producător de la Hollywood, care creează o poveste eroică, cizelată în cele mai mici detalii, folosind imagini procesate digital, efecte speciale, inclusiv melodii special compuse, sloganuri publicitare şi lozinci patriotarde menite să pătrundă adânc în conştiinţa şi sufletele americanilor.
Totul este conceput pentru a abate atenţia electoratului de la scandalul sexual şi pentru a creşte popularitatea în sondaje a preşedintelui, văzut astfel ca un salvator al naţiunii. Această poveste construită doar din “fum şi oglinzi” şi difuzată în mass-media se dovedeşte a fi un mare succes, dar finalul este unul absolut surprinzător. Nu vi-l spun pentru că nu vreau să vă stric plăcerea de a-l descoperi singuri, în caz că nu aţi văzut filmul până acum.
Distribuţia este de excepţie, din ea făcând parte Robert DeNiro, Dustin Hoffman, Anne Heche şi Woody Harelson. Regia îi aparţine lui Barry Levinson, care este şi producător, alături de Robert DeNiro. Scenariul este realizat după cartea “American Hero” de Larry Beinhart.
Mie mi-a făcut o deosebită plăcere să văd acest film, nu numai datorită valorii sale artistice, dar şi pentru faptul că m-a făcut să înţeleg mai bine cum funcţionează politica, diversiunile din mass-media şi modul cum sunt instrumentate aceste “fumigene” de presă pe care şi Traian Băsescu le foloseşte din plin ca metodă de guvernare şi supravieţuire la putere.
Un motiv în plus să vizionaţi acest film este muzica coloanei sonore, care este compusă şi interpretată de celebrul Mark Knopfler de la Dire Straits. Melodia mea preferată este “Working On It” pe care v-am pus-o ca s-o ascultaţi mai jos. 🙂
Super filmul!!! Mereu de actualitate, chiar si dupa 12 ani de la lansare. Un film care intr-adevar te pune pe ganduri… este remarcabila nu numai usurinta cu care poti fabrica un razboi ci si usurinta cu care ei manipuleaza publicul la nivel mondial.