Citesc în presă în ultimul timp tot felul de ştiri alarmiste, cum că preţul alimentelor va creşte tot mai mult, ducând la o criză alimentară globală. Cauzele creşterii preţurilor ar fi schimbările climatice, creşterea accelerată a populaţiei şi a explozia costurilor la combustibili.
Despre minciuna gogonată cu încălzirea globală am mai spus de multe ori, la fel şi cu suprapopularea planetei care este de asemenea o mare minciună cu scop propagandistic. Există pe lume mulţi imbecili care încă mai cred că dioxidul de carbon provoacă schimbările climatice şi nu activitatea solară. Poate şi mai mulţi sunt cei spălaţi la creier de propaganda eugeniştilor şi fasciştilor globalişti, care cred că trebuie să mâncăm orice porcării pline de chimicale şi lipsite de nutrienţi, deoarece “suntem prea mulţi şi planeta nu ne poate hrăni pe toţi”.
Iată însă că, în ciuda acestor prevestiri apocaliptice, citesc în “Cotidianul” că românii aruncă la gunoi aproape 20% din alimentele pe care le cumpară. Asta se întâmplă în România o ţară săracă şi cu o economie distrusă aproape în totalitate.
Dar să vedem cum stă treaba pe la case mai mari:
În fiecare an, consumatorii din ţările bogate produc la fel de multe deşeuri alimentare, cât întreaga producţie de alimente din Africa sub-sahariană. Şi asta, în condiţiile în care aproape 1 miliard de oameni suferă de foame în lume. Altfel spus, cantitatea de alimente pierdute sau irosite în fiecare an este echivalentă cu mai mult de jumătate din culturile anuale de cereale ale lumii – 2,3 miliarde de tone.
Un european şi un american aruncă între 95 şi 115 kg de alimente pe an, în timp ce consumatorii din Africa şi Asia aruncă fiecare cel mult 11 kg pe an.
Deci, până la urmă, nu creşterea accelerată a populaţiei, nu schimbările climatice reprezintă problema, ci sistemul capitalist, bazat pe profit, lăcomie şi risipă.