Observ la americani, în cultura mass-media, concepţia conform căreia este absolut normal, benefic şi chiar amuzant să ucizi un om, atât timp cât respectivul este considerat un ticălos şi un individ care „merita să moară”. Am auzit acest gen de replici mai ales în filmele de acţiune, dar şi indirect, ideea este promovată în jocurile video de calculator de tip „shooter”.
Dacă stăm bine să ne gândim jocurile video de acest tip îşi au originea în simulatoarele de luptă realizate pentru soldaţii americani, care aveau ca scop desensibilizarea acestora faţă de inamic. Mai precis, trebuiau să elimine instinctul uman care te împiedică să-ţi ucizi un semen. De asemenea şi filmele de acţiune, în special cele despre război şi comandouri anti-teroriste sunt instrumente de propagandă pentru americani, cu scopul de a determina populaţia să accepte şi să susţină crimele comise de guvern în state străine, care nu au agresat şi nu au ameninţat cu nimic teritoriul american.
Analizând istoria, putem constata că teritoriul Statelor Unite nu a fost niciodată atacat direct de un stat străin, nici în timpul celor două războaie mondiale, nici după aceea, deşi America a dus o serie de războaie pe teritoriul diverselor ţări, sub diferite pretexte şi cu anumite interese economice şi geostrategice. Bineînţeles excludem înscenarea de la Pearl Harbour şi demolarea controlată din 11 septembrie 2001 a turnurilor WTC New York. 😆
Această cultură a crimei justificate văzută şi ca divertisment are însă implicaţii morale foarte grave. În primul rând, nu e neapărat necesar ca cel pe care îl ucizi să fie în realitate un ticălos, ci doar să existe percepţia că este aşa. Acest lucru poate duce la asasinarea unor persoane nevinovate, numai pentru motivul că mass-media a creat percepţia faţă de un individ, grup etnic sau popor, ca fiind malefic şi meritând astfel să moară. În al doilea rând, din punct de vedere moral, nu este important ce a săvârşit, sau cum este cel pe care îl omori, ci fapta de a ucide în sine, care are efecte asupra ta la nivel sufletesc şi spiritual.
Faptul că această ideologie a devenit un element fundamental al culturii americane şi este răspândit în întreaga lume prin mass-media şi creaţii artistice, trebuie să ne dea de gândit, pentru că în timp chiar viitorul omenirii este pus sub semnul întrebării.