Protest împotriva proiectului Roşia Montană la Bucureşti

By | 20 iulie, 2011
Distribuie prietenilor!

Zeci de români au protestat marţi împotriva planurilor unei companii canadiene de a deschide o mină de aur în Transilvania şi au cerut ministrului culturii să renunţe sprijinul său pentru acest proiect.

Protestul din faţa Ministerului Culturii de la Bucureşti vine la câteva de zile de când un departament local al ministerului a emis un certificat de descărcare de sarcină arheologică, despre care adversarii săi susţin că va distruge vestigii antice romane de pe site-ul respectiv.

„Cum poate pretinde cineva că minele romane vor fi protejate, de vreme ce compania canadiană intenţionează să arunce în aer muntele unde acestea se află”, cu scopul de a extrage aur şi argint, a spus Ştefania Simion de la Asociaţia „Alburnus Maior”. Asociaţia reuneşte localnicii care s-au opus la proiect.

„Permisul eliberat de minister este ilegal”, a adăugat ea, subliniind că un document similar emis în anul 2004 a fost anulat de către un tribunal local.

„Nu-l putem lăsa pe ministrul Culturii Hunor Kelemen să distrugă această ţară,” a spus Ioana Bănică, studentă la arhitectură.

Protestatarii au susţinut, de asemenea, că proiectul minier va prezenta riscuri serioase de mediu, având în vedere că cianurile vor fi utilizate în procesul de extracţie.

„Kelemen, ia tu cianura şi lasă-ne nouă cultura”, au scandat protestatarii.

Compania canadiană „Gabriel Resources”, care deţine o participaţie de 80 la sută din Roşia Montană Gold Corporation, a obţinut o licenţă de concesiune pentru a exploata aurul local în 1999. La mai bine de un deceniu de atunci, firmei nu i-au fost încă acordate toate autorizaţiile necesare.

Sursa

Această ştire a apărut în numeroase publicaţii străine şi pe site-urile de ştiri de pe Internet. În România nu se aude mai nimic despre acest eveniment, în timp ce pe la televiziuni rulează non-stop promo-ul pentru „Gabriel Resources”, care, chipurile, investeşte 70 de milioane de dolari pentru conservarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge