Estonia sprijină pe faţă nazismul

By | 1 august, 2011
Distribuie prietenilor!

Nazismul este condamnat în întreaga lume, dar încă mai există surse de sprijin în unele zone ale Europei. În acest week-end, veteranii estonieni ai SS-ului nazist s-au adunat la aniversarea unei lupte cu Armata Roşie.

Oraşul estonian Sinimäe a fost scena unei bătălii aprige, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între soldaţii sovietici şi forţele SS, în 1944. La mai puţin de un kilometru şi jumătate faţă de monumentul care comemorează soldaţii sovietici, care au murit acolo, a avut loc o adunare a veteranilor Waffen SS de limbă estonă – un eveniment care a atras critici ample pentru glorificarea nazismului.

„Am fost lider al Asociaţiei Foştilor Soldaţi din Waffen SS. Am fost voluntar. Este un lucru la care nu te gândeai atunci; mai târziu te gândeşti la faptul că ai împuşcat oameni. Dar ăsta e războiul. Ăsta e războiul,” a declarat pentru RT Anton Powelli, un fost luptător SS.

În ţara de origine a lui Anton – şi în cea mai mare parte din Europa – sărbători de acest fel sunt interzise.

„Noi nu putem face în Belgia, ceea ce putem face aici”, a adăugat Anton.

Dar în Estonia este o cu totul altă poveste.

„Este ceva obişnuit în Estonia să numeşti aceşti oameni luptători pentru libertate. Noi am programat mitingurile noastre de protest în aceeaşi zi cu cea pentru acest eveniment, pentru a le aminti cine sunt – că i-au arătat supunere lui Hitler, să le spunem că niciodată nu au eliberat Estonia, în plus, mulţi dintre ei s-au implicat – şi toţi sunt complici mai mult sau mai puţin – în crimele comise de Germania nazistă „, a declarat Maxim Reva de la „Lumea Fără Nazişti”.

În ultimii ani, autorităţile estoniene au procedat în aşa fel, încât să fie din ce în ce mai dificil pentru oricine să vină la Sinimäe pentru a protesta faţă de adunarea nazistă. În acest an, încă o dată, membri ai mişcării anti-fasciste au fost reţinuţi la frontieră şi au fost traşi pe dreapta de către poliţie.

„Am fost oprit şi mi s-a spus că am interdicţie de intrare în ţară. Dar, desigur, ei nu doresc nici o opinie, alta decât propria opinie, care este foarte mult în favoarea susţinerii veteranilor SS „, a declarat Johan Beckman, un finlandez activist anti-fascist.

Renaşterea extremei drepte în Europa a provocat o îngrijorare crescândă. Partidele de extremă-dreaptă câştigă teren în ţări ca Austria, Finlanda şi Franţa. Masacrul sălbatic comis de extremistul de dreapta Anders Breivik în Norvegia a repus în centrul atenţiei cât de periculoase rămân aceste puncte de vedere.

Sursa: RT

O părere la “Estonia sprijină pe faţă nazismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge