Nicu Covaci e supărat pe ICR

By | 3 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ieri, Nicu Covaci, chitaristul şi liderul legendarei trupe Phoenix, a susţinut o conferinţă de presă înaintea concertului pe care trupa îl va susţine duminică, în cadrul primei ediţii a festivalului „Arena Rock-Fest“ organizat la Bistriţa.

Nicu Covaci

El şi-a manifestat nemulţumirea faţă de Institutul Cultural Român, care, în opinia sa, promovează în exces muzica ţigănească peste hotare şi neglijează muzica bună, de calitate, dar care nu aduce bani. De asemenea, a mai spus el, apariţia industriei muzicale a făcut să scadă mult calitatea creaţiilor.

Am văzut nenumărate hărţi unde, în locul României, se scrie Gipsyland. Am văzut cu ochii mei asta şi nu-mi convine deloc. Am mare respect pentru ţigani, în Timişoara am crescut alături sârbi, de evrei, de şvabi şi ţigani într-o curte mare, uriaşă şi acolo nimeni nu era deosebit. Ne iubeam toţi sau ne băteam toţi. În Banat nu creşti cu ură de rasă, suntem toţi egali. Le apreciez  talentul muzical dar mă deranjează enorm faptul că se acreditează ideea că tradiţiile lor sunt tradiţiile noastre. Nu înţeleg de ce Institutul Cultural Român trimite şi plăteşte peste tot, la toate întâlnirile internaţionale, trupe de ţigani iar pe români îi lasă mereu acasă?

Liderul Phoenix a mai spus că anul viitor va lansa albumul „Ante-Mioriţa“, o compoziţie în care împleteşte influenţele celtice şi muzica românească.

Sursa

3 păreri la “Nicu Covaci e supărat pe ICR

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Pe Nicu Covaci îl deranjează că se exagerează cu muzica ţigănească şi este prezentată ca parte a culturii româneşti, nu zice că nu ar avea deloc valoare! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge