Armata rusă renunţă la bătrânul pistol-mitralieră Kalaşnikov

By | 27 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Ministerul rus al Apărării a decis să nu mai achiziţioneze arma de asalt AK-74, spunând că este depăşită. Producătorul, “Izhmash”, spune că o nouă versiune a armei de foc este aproape gata pentru a fi prezentată publicului.

AK-74 este o armă de foc dintr-o familie proiectată de inginerul militar Mihail Kalaşnikov. Puşca şi variantele sale au fost în dotarea standard a multor trupe sovietice şi ulterior ruseşti începând cu 1974, anul care a dat şi numele armei.

Kalashnikov

Cu toate acestea, după aproape patru decenii de utilizare, arma de asalt a devenit depăşită, relatează ziarul “Izvestia”. Ministerul Apărării nu a cumpărat nici un AK-74 în 2011 şi nici nu are intenţia de a face acest lucru în viitor.

Militarii spun că au stocuri de arme de foc din belşug, cu milioane de bucăţi depozitate. Acum, ei vor ca producătorul “Izmash” să vină cu o armă personală nouă, care să fie la fel de fiabilă ca şi AK-74, dar cu o bătaie maximă şi o acurateţe mai bune.

„Avem câteva prototipuri şi sper că armata le va dori. Între timp, ne vom concentra pe exportul şi producţia de arme de foc sportive „, a declarat pentru ziar un purtător de cuvânt al producătorului de AK-74, adăugând că un succesor pentru celebra armă de asalt urmează să fie prezentat înainte de sfârşitul acestui an.

O altă opţiune pentru “Izhmash” ar fi să producă kituri de upgrade pentru AK-74. Versiunile sale avansate, AK-74M, au o opţiune pentru vizor optic, ce îmbunătăţeşte semnificativ precizia armei. Cu toate acestea, nici producătorul, nici Ministerul Apărării nu văd această variantă ca fiind cea mai de dorit.

Ziarul spune că angajaţii de la “Izhmash” fac tot posibilul să păstreze secretul acestor perfecţionări faţă de Mihail Kalaşnikov. Legendarul proiectant are peste 90 de ani, dar încă lucrează la uzină. Colegii săi se tem că ştirile despre respingerea de către armată a creaţiei sale ar putea dăuna sănătăţii bătrânului.

Armele de asalt Kalaşnikov sunt cele mai populare arme de foc din lume, cu un număr total de bucăţi produse, în mod legal şi ilegal, de zeci de milioane. Acestea sunt cunoscute pentru fiabilitatea, uşurinţa în utilizare şi marea putere de oprire a inamicului.

Sursa: RT

2 păreri la “Armata rusă renunţă la bătrânul pistol-mitralieră Kalaşnikov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge