Un alt satelit va cădea pe Pământ în luna noiembrie

By | 30 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Satelitul-autobuz care tocmai a căzut la nord-est de regiunea Samoa Americană, nu a fost singurul care a pus în pericol Terra. În luna noiembrie, un alt satelit scos din funcţiune se va prăbuşi peste planeta noastră.  Acesta se numeşte Roentgen Satellite (sau ROSAT), scrie Space.com.

Impactul cu Pământul va avea loc la începutul lunii noiembrie. Nu se poate determina încă locul exact unde resturile acestui satelit vor cădea, la fel ca şi în cazul celui care tocmai s-a prăbuşit.

Greutatea lui totală este de 2,4 tone. Satelitul ar putea să cadă pe o zonă întinsă, din cauza orientării sale. În total, pe Pământ, ar ajunge 30 de resturi de mărime destul de mare din acest satelit. Ele au greutatea totală de 1,6 tone, scrie ziare.com.

Locul prăbuşirii lui va putea fi determinat cam cu una-două ore înainte ca acest lucru să se întâmple. Cu o zi înainte de prăbuşire, se va putea spune în ce zonă geografică ar putea să cadă acesta. Riscurile ca oamenii să fie răniţi nu sunt neglijabile, spun experţii în domeniu.

În urmă cu câteva zile cei de la NASA au reuşit să găsească locul în care s-a prăbuşit satelitul-autobuz.

Satelitul dezafectat al agenţiei NASA, care a căzut pe Pământ în acest week-end, a fost găsit de oamenii de ştiinţă. Din fericire, locul unde s-a prăbuşit nu este populat de oameni. Experţii au ajuns la concluzia că resturile, având o greutate totală de 495 de kilograme, au supravieţuit coborârii acestui satelit, ce a reintrat în atmosfera terestră sâmbătă, în jurul orei 04:00 GMT.

Este vorba despre Oceanul Pacific, iar resturile satelitului-autobuz s-au împrăştiat pe o zonă de aproximativ 800 de kilometri, la nord-est de regiunea Samoa Americană, potrivit Sky News.

Samoa de Est este parte a arhipelagului Samoa, localizat la vest de Insulele Cook, nord de Tonga şi sud de Tokelau: mai multe insule totalizând cu puţin peste 200 de kilometri pătraţi şi o populaţie de câteva mii de locuitori. Zona în care s-au împrăştiat resturile satelitului este situată la nord-est de aceste insule, practic bucăţile de satelit au căzut în valurile oceanului, zona în care a „plouat” cu bucăţi de satelit fiind lungă de 800 km.

Cercetătorii de la NASA s-au declarat fericiţi de acest rezultat, deoarece această locaţie este nelocuită, fapt care a scăzut la minim riscul producerii unor accidente.

Sursa: Agenţia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge