Cincisprezece ani după gratii este preţul pe care l-ai putea plăti pentru un „like” pe unele pagini de Facebook, în Thailanda. Strigător la cer? Din păcate, aceasta este doar o parte dintr-o tendinţă la nivel mondial, pe măsură ce mâna „Big Brother” se extinde din ce în ce mai mult în reţelele sociale.
Ministrul Informaţiei din Thailanda a avertizat că persoanele care dau „like” sau „share” paginilor Facebook considerate peiorative la adresa regelui şi a familiei regale vor fi acuzate de încălcarea legilor ţării de „lèse majesté”, o infracţiune care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.
El i-a sfătuit pe cei în cauză să dea „unlike” acestor pagini şi să elimine orice comentarii postate, sau riscă sancţiuni dure, informează „The Bangkok Post”.
Thailanda este cunoscută pentru aplicarea cu stricteţe a legilor ce protejează demnitatea suveranului, indiferent de naţionalitatea făptuitorului. În 2007, un elveţian a fost arestat şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru vopsirea cu spray a unor postere cu imaginea regelui. Din fericire pentru el, subiectul portretelor lui l-a graţiat după patru luni.
În 2009, un scriitor australian a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a scris un roman care conţinea un pasaj considerat ofensator pentru familia regală. Încă o dată, a avut noroc după ce regele l-a iertat şi pe el.
Autorităţile thailandeze îşi îndreaptă acum atenţia asupra spaţiului virtual, în campania de prindere a infractorilor. În acest an, cetăţeanul american Joe Gordon a fost arestat pentru postarea unor fragmente dintr-o biografie interzisă a regelui pe site-ul său şi este în prezent în aşteptarea hotărârii instanţei, după ce a pledat vinovat pentru insultarea familiei regale.
Deşi toate aceste episoade înfăţişează o legislaţie naţională ciudată, dar inofensivă, realitatea este că nimeni nu este imun la arestarea pentru activităţile de pe Internet, chiar (şi poate mai ales), în lumea occidentală.
Poliţia britanică a arestat câţiva utilizatori Facebook pentru incitare la dezordine, jaf şi furt în timpul tulburărilor din această vară din ţară. Ei au fost în cele din urmă condamnaţi la patru ani de închisoare. În Statele Unite, şase fete adolescente au fost reţinute după ce au folosit Facebook pentru a trimite invitaţii de participare la aşa-numita acţiune „Ziua Atacării Profesorului”. Cu toate acestea, pedepsele pe care le-au primit nu au fost la fel de mari: au fost eliberate în custodia părinţilor şi au fost suspendate de la şcoală pentru câteva zile.
Deşi urmărirea penală a persoanelor pentru activităţile online ale acestora nu este nimic nou, numărul de activităţi pentru care aţi putea face închisoare a crescut.
Şi, deşi Thailanda are o legislaţie proprie excentrică în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, există, de asemenea, o tendinţă alarmantă în Occident: Internetul, odată un bastion al libertăţii de exprimare, este acum monitorizat de către autorităţi, care încearcă să interpreteze ceea ce au citit ca dovadă a unei infracţiuni.
Sursa: RT
Nu controlul e absurd, ci utilitatea lui in spatiul virtual, cata vreme e imposibil de conceput o revolta functionala si eficienta prin internet; dai sau nu like, faci asta strict ca sa te defulezi. Practic, sunt pasibili de pedeapsa cei mai nenorociti dintre nenorociti (marea masa a populatiilor) care ajung sa „vorbeasca singuri” pe site-uri, ultimul lor refugiu artificial unde-si pot exprima inutil parerile.
E drept ca exista mesaje incendiare, provocari, dar nu va exista niciodata vreun text, imagine, care sa provoace mai mult decat o stupida reactie emotionala si cateva idei amestecate.
Cat despre facebook, sa aiba altii cont. Eu unul mi-am stors creierii asa, ca amuzament, si n-am gasit nici o ratiune pentru a avea cont pe un site de socializare (care de fapt e antisocializare).