Lansare DVD “Cea mai fericită fată din lume”

By | 6 decembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Aseară am fost la o lansare. Este vorba de filmul de debut al regizorului Radu Jude, intitulat “Cea mai fericită fată din lume”. Evenimentul a avut loc la “Experimetal Bar” aflat în incinta “Orange Concept Store” de pe calea Victoriei.

Amfitrioni, ca de obicei, au fost Cătălin Anchidin şi Nora Dumitrescu, de la Hi Film, iar printre invitaţi s-au numărat, aşa cum era şi firesc, Radu Jude, actriţa din rolul principal, Andreea Boşneag şi cunoscutul şi îndrăgitul actor Vasile Muraru, care interpretează în film rolul tatălui.

După o prezentare foarte scurtă, atât de scurtă, încât abia am reuşit să-mi reglez aparatul foto şi să fac vreo 3 fotografii, a urmat proiecţia şi cam asta a fost totul.

Chiar nu mai văzusem filmul, dar ştiam unele lucruri despre el dintr-o emisiune de la televizor. Scenariul este inspirat dintr-o întâmplare reală, la care Radu Jude a participat în timpul filmărilor pentru un testimonial cu câştigătorii unui concurs, organizat de o firmă de băuturi răcoritoare.

Filmul este deci povestea, prezentată într-un mod cât se poate de simplu şi realist, a unei tinere din provincie, Delia Frăţilă, care a câştigat un automobil Dacia Logan la un concurs organizat de o firmă producătoare de sucuri de fructe.

Fata vine la Bucureşti, împreună cu familia, pentru a filma spotul testimonial de prezentare a câştigătorilor şi acţiunea întregii povestiri se concentrează în jurul acestor fimări, realizate în centrul Capitalei, într-o zi călduroasă de vară.

Marea ironie şi în acelaşi timp intriga filmului, constă în faptul că, deşi eroina noastră în filmările la spotul publicitar trebuie să repete la nesfârşit, cu un zâmbet larg, că este cea mai norocoasă şi fericită fată din lume, în realitate este cea mai nefericită fată din lume, aflată în cea mai nefericită zi din viaţa ei.

Asta deoarece, pe de-o parte, este prinsă în conflictul cu părinţii ei, care încearcă să o forţeze să vândă maşina câştigată, pentru a-şi ajuta familia, cu banii obţinuţi, să înceapă o afacere, iar pe de altă parte este copleşită de solicitările regizorului spotului şi ale patronului firmei care a organizat promoţia şi de tot felul de incidente neprevăzute, care prelungesc timpul de filmare.

Dialogurile abundă în limbaj licenţios, înjurături şi cuvinte ce nu ar putea fi difuzate niciodată pe un post de televiziune înainte de miezul nopţii. Dar de ce să fim ipocriţi şi să nu recunoaştem că aşa se vorbeşte în viaţa de zi cu zi, mai ales la locul de muncă! Însă, pe lângă faptul că replicile sună foarte realist, acestea conferă interacţiunii dintre personaje şi mult umor, mai ales într-o scenă absolut memorabilă pe care, dacă veţi vedea filmul, sigur o veţi remarca şi veţi dori să o povestiţi şi altora.

Este remarcabilă interpetarea plină de naturaleţe şi umor a lui Vasile Muraru, care interpretează aici un rol deosebit, faţă de cele cu care ne-a obişnuit.

De asemenea foarte bine intrat în rol este şi Andi Vasluianu, care se potriveşte perfect în pielea operatorului de imagine. Pot spune chiar că am întâlnit, în anii cât am lucrat în televiziune, camramani care arătau, vorbeau şi se comportau exact precum personajul său din film.

Iar despre Andreea Boşneag ce să mai zic? Tot filmul am avut impresia că nu este o actriţă care interpretează un rol, ci chiar fata din întâmplarea reală care a fost cooptată pentru a-şi juca propriul personaj. Înainte de film ea ne-a declarat că este studentă la actorie la Universitatea Spiru Haret şi, coincidenţă sau nu, personajul de pe ecran spunea acelaşi lucru, că vrea să dea la facultate, la actorie!

Din distribuţie mai fac parte Violeta Haret-Popa, în rolul mamei, Şerban Pavlu, în rolul regizorului, Diana Gheorghian, Alexandru Georgescu, Luminiţa Stoianovici, Petre “Bombardel” Constantin ş.a.

Lungmetrajul „Cea mai fericită fată din lume” a obţinut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selecţionat în ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.

Referitor la DVD, aflaţi că, pe lângă filmul propriu-zis, trailere şi galerie foto, mai găsiţi şi filmul “Lampa cu căciulă” (The Tube With a Hat), care este la ora actuală cel mai premiat scurt-metraj românesc.

DVD-ul îl veţi putea găsi în reţeaua de librării Cărtureşti, la Librăria Engleză “Anthony Frost” şi la The Place Concept Store.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge