Aseară am dat curs invitaţiei de a participa la vizionarea specială pentru bloggeri a filmului Mar Nero, a cărei premieră în cinematografe va avea loc în curând. M-am bucurat de aceată ocazie, pentru că am fost interesat de acest film de când am auzit de el pentru prima dată.
Aşteptările mele nu au fost înşelate. Mar Nero este un film superb, care merită să fie văzut de oricine, dar mai ales de cei care poartă în piept o inimă de român. Este un film de artă, dar consider că nu este nevoie să căutaţi, vizionându-l, tot felul de simboluri ascunse şi metafore, chiar dacă acestea există şi sunt plasate cu intenţie de autori. Pentru că ceea ce transmite Mar Nero în primul rând publicului este o poveste frumoasă, simplă şi emoţionantă.
Subiectul este tulburător pentru că are la bază valori umane fundamentale cum ar fi prietenia, nevoia de apropiere între persoane şi grija faţă de cei de lângă noi. Nouă, românilor, tema filmului ar trebui să ne mişte şi mai mult sufletul, pentru că este o poveste ruptă dintr-o realitate trăită de mulţi dintre românii (mai precis româncele) plecaţi să lucreze în Italia pentru a-şi asigura un viitor mai bun.
Scenariul este inspirat dintr-un caz real extras din biografia autorului său, Federico Bondi. De aceea, deşi este o coproducţie italiano-română, acest film poate fi considerat un film italian despre români şi spiritul românesc.
În ciuda imaginii negative pe care am căpătat-o în Europa, datorită presei şi diverselor interese politice, de data aceasta românii, văzuţi prin ochiul artistului, capătă o imagine pozitivă, aceea de oameni cu suflet cald, prietenoşi, modeşti şi iubitori de familie şi tradiţie.
Pe scurt, este vorba de aventura unei tinere românce din Sulina, Angela (interpretată de Dorotheea Petre) plecată la muncă în Italia, în căutarea unui trai mai bun pentru familia sa. Ajunsă la Florenţa ea trebuie să îngrijească o bătrână bolnavă Gemma (Ilaria Occhini) care la început pare deosebit de “acră” şi arţăgoasă. Pe parcurs, datorită bunătăţii, candorii şi răbdării sale, Angela reuşeşte să îmblânzească sufletul acestei bătrâne, chinuit de boală şi obosit de încercările vieţii şi astfel transformă adversitatea iniţială într-o prietenie şi afecţiune reciprocă. Această apropiere între cele două femei culminează cu venirea lor în România, unde Angela trebuie să-şi rezolve problemele apărute între ea şi soţul său Andrei (Vlad Ivanov).
Acum, referitor la partea artistică, de creaţie, este de remarcat coloana sonoră care mi s-a părut deosebită, putând fi pusă fără probleme alături de creaţii semnate Ennio Morricone sau Hans Zimmer. Actorii intră foarte bine în pielea personajelor, dând astfel povestirii un aer sporit de autenticitate. Ilaria Occhini întruchipează arhetipul Herei, al femeii stăpâne şi geloase evocând, într-un fel, imaginea mamei de şef de clan mafiot din filmele cu gangsteri. Dorotheea Petre creează un personaj reuşit şi acest lucru îl realizează în special prin felul în care trăieşte şi simte emoţiile şi stările sufleteşti ale Angelei, pe care o întruchipează. Vlad Ivanov este monumental, deşi tot filmul nu scoate un cuvânt rolul său rezumându-se doar la o plimbare pe un drum de ţară, o apariţie într-o barcă şi îşi expune braţul vânjos, odihnit pe coapsa Angelei, după o noapte de amor de împăcare.
O apariţie deosebită în film este aceea a actorului Theodor Danetti, aflat în rolul tatălui Angelei. Este o scenă savuroasă şi interpretată cu măiestrie, la care am râs cu poftă. Nu vă spun nimic, pentru că vreau să vă las plăcerea de a-o descoperi şi aprecia voi. În afară de asta mai am o provocare pe care v-o adresez: să aflaţi de ce filmul se numeşte Mar Nero (Marea Neagră). Pentru mine a fost foarte incitant!
La final aş vrea să vă fac câteva recomandări. Dacă sunteţi cinefili, mergeţi şi vedeţi filmul! Dacă sunteţi români, mergeţi şi vedeţi filmul! Dacă vă plac poveştile emoţionante şi v-aţi săturat de telenovele, mergeţi şi vedeţi filmul!
Premiera va avea loc pe 17 septembrie.
Titlul filmului: Mar Nero (Marea neagră)
Lansare România: 17 septembrie 2010
Scenariu: Ugo Chiti şi Federico Bondi
Regia: Federico Bondi
Muzica: Enzo Casucci şi Guy Klucevsek
Producători: Francesco Pamphili, Ada Solomon, Giorgia Priolo
Distribuţie: Ilaria Occhini, Dorotheea Petre, Corso Salani, Vlad Ivanov, Maia Morgenstern, Theodor Danetti, Vincenzo Versari, Giuliana Colzi, Marius Silagiy
Website: http://marnero.wordpress.com/
Pentru impresii de la discuţiile cu bloggerii, imagini şi alte chestii intraţi aici.
Din cei care au participat la eveniment au mai scris despre Mar Nero: Cristina Bazavan, George Hari Popescu, Claudia Tocilă, Anne Marie, Corina-Maria Scheianu, Toma Nicolau, Ana Ciobanu.
Pingback: Mar Nero, vizionarea pentru bloggeri - Ziarul toateBlogurile.ro
Pingback: Strangers on the Net » Mar Nero: durerea şi prietenia româno-italiene
Pingback: Mar Nero- tratament pentru ranile făcute de mass media « Zapacita
Pingback: Imagini si impresii de la vizionarea Mar Nero | Dan Tănăsescu
Pingback: Bilant 2010 | Dan Tănăsescu