Protestele sunt un semn bun pentru viaţa politică a Rusiei, în timp ce critica americană a alegerilor parlamentare ruse – deşi aparent rezonabilă – ar putea avea o latură mai sinistră, a declarat pentru „Russia Today” Gerhard Mangott, profesor de ştiinţe politice.
Nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor parlamentare au provocat cele mai mari proteste ale Moscovei din ultimii ani. Mitingul a fost paşnic, în contrast cu mitingurile spontane şi nesancţionate din ziua scrutinului – care au urmat declaraţiei de la Washington cum că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte.
Gerhard Mangott, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Innsbruck, a declarat că în timp ce mitingul de sâmbătă este un exemplu încurajator de democraţie în acţiune, este totuşi lipsit de substanţa politică necesară pentru a forma o agenda politică alternativă la cea a guvernului aflat în funcţiune.
„Este încurajator faptul că evenimentul a avut loc, că autorităţile au permis demonstranţilor să să adune, să ridice glasul împotriva presupuselor falsificări ale alegerilor şi că totul a decurs paşnic atât din partea demonstranţilor cât şi a poliţiei. Cred că este un lucru pozitiv pentru societatea rusă şi politica rusă”, a spus el. „Cu toate acestea, această mişcare este extrem de discrepantă. Ei au doar un singur lucru în comun, şi acela este dispreţul pentru Rusia Unită sau pentru preşedinte şi prim-ministru. Dar nu pare să existe nici un numitor comun ideologic, ei nu pot cădea de acord asupra unui program comun”, a continuat el.
În ceea ce priveşte critica Washington-ului faţă de alegerile parlamentare din Rusia, a declarat Mangott pentru RT, trebuie să se ridice întrebarea: De ce Departamentul de Stat american nu a protestat atât de puternic şi împotriva rezultatelor alegerilor din Azerbaidjan sau Turkmenistan?
„Este cumva pentru că SUA are interese economice puternice şi geostrategice în regiune?” a întrebat el.
„Este corect să ridice întrebări cu privire la faptul dacă au existat manipulări sau falsificări. Cu toate acestea, „a continuat Mangott,” dacă se aplică standarde duble – pe care guvernul SUA le are şi alte guverne nu – este corect să ne întrebăm: există aici interese suplimentare în spatele acestor critici?”
Sursa: RT