Trupele NATO de menţinere a păcii au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor sârbi din nordul Kosovo. Ei au dispersat mulţimea, cu scopul de a începe dezmembrarea baricadelor, ridicate în semn de protest faţă de desfăşurarea de puncte de control vamal la frontieră.
Circa 300 de sârbi au încercat să împiedice forţele de menţinere a păcii din Kosovo (KFOR) să dărâme baricadele, dar soldaţii erau dotaţi cu echipamente anti-revoltă delimitând zona baricadată, relatează pentru Russia Today, Maria Finoshina.
KFOR a folosit difuzoare pentru a încerca să-i convingă pe sârbi să plece acasă, dar încercarea a eşuat. Au fost o mulţime de strigăte din ambele părţi, dar în afară de asta conflictul nu a fost violent.
Soldaţii NATO au lansat grenade cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor şi au reuşit să îi disperseze, relatează AFP. Finoshina spune că a fost mult mai probabil vorba de spray cu piper decât gaze lacrimogene. Ea mai adaugă că forţele KFOR construiesc un gard de sârmă ghimpată pentru a izola sârbii de baricadă şi ameninţă să folosească forţa împotriva lor.
Cel puţin 100 de vehicule de transport înarmate sunt implicate în operaţiune, care are drept scop eliminarea celor 16 baricade de la frontieră. KFOR utilizează, de asemenea, o serie de drone, care survolează deasupra zonei de conflict.
Nu au fost raportate răniri. Cu toate acestea, situaţia se menţine tensionată.
Acţiunea NATO urmează după o săptămână de negocieri tensionate cu protestatarii, care nu au reuşit să conducă la o soluţie paşnică.
Sârbii care trăiesc în nordul Kosovo au blocat două drumuri transfrontaliere de pe teritoriul sârb controlat de Belgrad, în luna iulie. Manevra a fost în semn de protest faţă de planul Pristinei de a prelua punctele de control de la frontieră.
Acest lucru a fost menit să pună în aplicare o interdicţie asupra importurilor din Serbia, care era parte a unui litigiu comercial cu Belgradul. Oficialii de la Pristina au declarat că etnicii sârbi, funcţionari vamali, au sabotat interdicţia şi au în plan să îi înlocuiască cu etnici albanezi.
Nordul Kosovo este reşedinţă pentru aproximativ 40.000 de sârbi, care constituie o majoritate în mai multe oraşe din zonă. Ei nu recunosc guvernul albanez de la Pristina. Mulţi dintre ei se plâng de persecuţii din partea albanezilor.
John Laughland, de la „Institutul pentru Democraţie şi Cooperare” cu sediul la Paris, acuză KFOR pentru aprinderea tensiunilor de la frontieră.
„Ceea ce se întâmplă astăzi în nordul Kosovo este rezultatul direct al acestei idei ridicole că regiunea Kosovo poate fi un stat independent. KFOR şi EULEX, autorităţile Uniunii Europene, care controlează acum Kosovo – ilegal, apropo, pentru că doar ONU are autoritate în Kosovo – sunt hotărâte să împingă această politică până la concluzia sa logică. Mă tem că este un semn foarte rău pentru acei sârbi care încă se află în nordul provinciei „, a declarat el pentru RT.
Sursa: RT