Ieri am fost atât de ocupat toată ziua, încât nu am apucat să scriu nimic pe blog.
Pentru că aveam oarece bănuieli că ar avea un virus şi pentru că se adunaseră tot felul de chestii pe el, am hotărât să formatez HDD-ul laptopului şi să instalez o copie nouă de Ubuntu.
Prin urmare, a trebuit să fac puţin back-up şi să pun datele mai importante pe 2 DVD-uri. Numai că, mi-a luat o jumătate de zi să creez 2 imagini şi să le ard pe 2 blank-uri. Asta deoarece, multe din denumirile fişierelor erau salvate cu diacritice. Şi diacriticele româneşti nu prea sunt admise printre caracterele acceptate pentru nume de fişiere. De asemenea numele de fişiere foarte lungi şi cu caractere nepermise nu pot fi deschise sau localizate în calculator.
Deci a trebuit să refac de vreo 5 – 6 ori fiecare imagine în parte, până am eliminat toate erorile, deoarece versiunea gratuită de Nero pe care o aveam nu te avertizează despre toate problemele odată, ci pe rând, aşa cu îi vine lui!
Aşa că ţineţi mine, nu faceţi ca mine! Nu salvaţi niciodată fişierele din calculator folosind diacritice sau alte caractere ilegale! Şi folosiţi totdeauna denumiri cât mai scurte! 😀
Linux? Ar fi cateva solutii pt a nu depasi 255 caractere? Windows atat are limita. 1. Titlurile nu le pui cu diacritice si ai scapat de belea. (Mi s-a intamplat mai rau, sa ard dvd-uri cu titluri avand diacritice, documente importante, si la deschidere vedeam doar patratele!)2.Poti pune titluri folosind keywords; eu asa fac, iar ordinea celor 4-5…8 cuvinte e in functie de tematica si ponderea unor idei in ansamblu. 3. Arhive in arhive in arhive, cu 7zip.
Ai lucrat cu un LibreOffice3? Desi ar trebui sa am optiunea pentru shortcut keyboard la diacritice, nu merge… Am instalat plug-in-ul ala.
Înainte de Linux aveam XP. Problema e că în Word fişierele se salvează după titlul documentului şi dacă acesta e scris cu diacritice, numele va fi tot la fel. De obicei sunt atent, dar uneori mai scapă câte unul. Pe urmă mai sunt şi clipurile de pe Youtube care au titluri cu diacritice şi se salvează tot la fel.
La Ubuntu 10 şi ceva pe care îl am acum e inclus OpenOffice şi am mapată tastatura din start pe Romanian Winkeys. Cu shortcut-urile nu ştiu cum e.
Dau mai intai titlu si apoi scriu. Adica per total cam tot aia e-fie redenumesti fisier cu fisier inainte de back-up, fie o faci de fiecare data cand scrii.
Am luat o licenta xp x64, merge traznet, cu update-uri, dar imi trebuie un office cu diacritice.
Alt „tip&trick” legat de burnere-Nero, tipul de OS, fisierele dau rezultante diferite. In loc de verify after burning, da copy la DVD. Se intampla sa mearga verify-ul si la copiere sa-ti apara cyclic redundancy.
La back-up folosesc 2 randuri de dvd-uri+stocare pe hdd extern.
Cu shortcut-urile am eu pata pe creier, Ctrl, Alt, Shift+s,t,a,i pentru diacritice minuscula si majuscula, asa scriu de 10 ani. Office 2003 are save my settings wizard, adica odata configurate toate shortcuturile (si dat jos Ctrl+N pt new…Ctrl-A pt select all), poti face un fisier cu ele si apoi dai restore pe orice calculator. Prin 2000, cand n-aveam comp si nu era nici office 2003 ci un 2000 cred, configuram de fiecare data office-ul, imi lua 5 minute pentru cateva sute de setari. Nebunie curata, dar asa mi-am scris licenta, in timp ce vecinii jucau couter sau stateau pe mIRC 🙂
Păi şi care e problema?
Setez OpenOffice pt Unicode, shortcut assigned in macro, si nu merge. Dau Insert-Compose Character, iau Char=key combo, dau Unicode Shortcut…si nu vrea. Mai incerc, am destule combinatii posibile.
de ce ubuntu?! mergi pe altceva care functioneaza out of the box cum se spune iar un exemplu este linux mint. daca ai prieteni cu un computer sau laptop cumparat din magazin cu w 7 si sint amabili iti pot da si tie seria de pe eticheta pt ca fiecare computer pe care-l cumperi are 2 serii: una master care este deja introdusa si alta pe eticheta care se poate folosi in caz ca cineva isi pierde defintiv hd-ul insa asta nu se intimpla. altfel cine te pune sa folosesti diacritice?! ce nu intelegi ce-ai scris fara ele?! 🙂
Nu am înţeles care e legătura între seria de la laptop şi diacritice. De folosit diacritice folosesc pentru că aşa e limba română. Fără ele e altceva. 🙂