Eminescu mereu actual

By | 4 aprilie, 2012
Distribuie prietenilor!

După ce l-am ascultat pe Andrei Zaharescu, într-o emisiune de pe Antena 3, „recitând” un articol despre economie scris de Mihai Eminescu, am devenit tot mai interesat de opera publicistică a mareului  poet.

Poate  mulţi nu ştiu, dar principala activitate a lui Eminescu a fost aceea de ziarist, mare parte din articolele sale fiind publicate în ziarul „Timpul”,  organ de presă al  Partidului Conservator.

Căutând articole scrise de Mihai Eminescu am dat peste următorul pasaj:

În epoca noastră de nedisciplină a minţilor, în care mulţi rostesc cuvinte ce nu le pricep, se-ntâmplă într-adevăr ca liberi-cugetători să fie numiţi acei ce sufăr de halucinaţiuni dezordonate, dar acel nume se aplică în mod impropriu, căci nu e vorba de oameni cari gândesc liber, ci de indivizi cari nu gândesc în genere nimic.

Este doar un mic exemplu, dintre multele care arată imensa claritate în gândire şi capacitate de înţelegere a realităţilor sociale, polititice şi economice ale poetului. Plus de asta citatul de faţă este foarte actual, în raport cu personajele publice care defilează pe scena politică şi prin mass-media de azi.

Vă dau cuvântul meu că, dacă Eminescu ar trăi acum şi ar intra în politică, eu l-aş vota fără să clipesc prim-ministru sau chiar preşedinte al României!

2 păreri la “Eminescu mereu actual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge