Pentru că tot vorbeam mai devreme de intuiţie, raţionamente, gândire non-lineară, ş.a. ia uitaţi ce am făcut eu azi dimineaţă!
Am găsit această imagine pe Facebook, în care puteţi vedea o problemă tipică testelor IQ. Eu am rezolvat-o în 1 – 2 minute. Ia să vă văd, puteţi afla care este rezultatul?! 😀
14×9=126, pentru ca suma se inmulteste cu primul numar al adunarii? Cu teste din astea iese si IQ de 400. N-ar trebui sa existe mai mult de 2 probleme cu acelasi criteriu. Adevarata inteligenta e a celor care concep, interpreteaza si manevreaza rezultatele pentru a justifica unele forme de inegalitate sociala, de ex. intre cei cu acces la scolarizare, educatie, si cei fara. O reproductie a puterii nesfarsita.
Recunosc sincer ca nu m-am prins de smecherie. Nu neaparat ca am IQ-ul sub medie :)), ci pt ca nu am realizat niciodata un astfel de test, incat sa stiu care sunt „smceheriile” si artificiile de calcul. Dar, buna ideea.
9+5=126
@Anamaria Bat: Păi testele de inteligenţă tocmai asta măsoară, cât de bine şi de repede te descurci, în situaţii prin care nu ai mai trecut până acum. Dacă ştii „şmecheria” dinainte, asta nu înseamnă decât că ai o memorie bună, nu că eşti inteligent! 🙂
Numai Alex şi Sorin s-au încumetat să rezolve testul?! Păi restul ce facem?!!! 😆
sa imi explice cineva de ce se fac aceste calcule si dupa ce formula? cu ocazia asta am dovedit ca am si un iq mic sa inteleg :))
Bucur´s last blog post ..Best Goals of the Week
Aceste calcule se fac pentru a obţine soluţia corectă, iar formula trebuie să o intuieşti descoperind tiparul care se repetă în cele 4 exemple oferite ca model! 😀
Pana sa apara testele de inteligenta (in sec.XX, cred), lumea se simtea bine 🙂 si avea alte superioritati-clasa sociala, avere. Cum saracia e in continua crestere, i s-a dat si calicului ceva cu care sa se laude.
Nu trebuie luate rezultatele in sine, ci corelate cu timpul, eventual subiectul filmat. Vedem astfel si cat ii ia, ce reactii are.
Daca vrei sa te angajezi undeva, nu-ti face nimeni test de inteligenta, din contra, verifica prin posibilul test maniile, fixatiile (sa stai o ora cautand al 9-lea numar dintr-o serie inventata de un schizofren). Cu alte cuvinte, testele sunt complet sterile si pot avea o utilitate ludica in campul scolar, universitar poate.
Probleme de elaborare au si testele de personalitate, aptitudini.