Actul artistic privit ca posedare demonică

By | 31 mai, 2012
Distribuie prietenilor!

Am descoperit o idee interesantă zilele acestea, vizionând un documentar despre filmele de la Hollywood şi influenţa lor asupra publicului. Erau prezentate acolo mărturiile mai multor actori celebri, care spuneau că, atunci când interpretează un rol de succes, de multe ori au impresia că au fost luaţi în posesie de un spirit străin, devenind practic o altă persoană, sau cel puţin că au devenit chiar personajul pe care îl interpretează.

Alţii chiar declarau, mai mult sau mai puţin serios, că practic şi-au vândut sufletul diavolului pentru a obţine succesul şi capacitatea de a fascina publicul.

Multe alte vedete, din întreaga istorie a cinematografiei amricane, au declarat că în cariera lor s-au folosit de comunicarea cu spiritele, de magie, astrologie, sau alte forme de divinaţie, pentru a lua decizii sau a căpăta inspiraţie în activitatea lor artistică.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte de o situaţie similară în cazul teatrului antic. Pe vremea aceea actorii interpretau piesele purtând pe faţă o mască, numită persona. Aceasta avea, rolul – pe lângă acela de a amplifica vocea interpretului, asemeni unei portavoce (de aici şi denumirea: per-sona) – de a-l ajuta pe actor să intre în pielea personajului, prin posedarea sa de spiritul acestuia. În psihologie, de altfel, termenul „persona” a căpătat semnificaţia de „mască socială”, adică personalitatea pe care o arătăm celorlalţi, un fel de alter-ego, diferit de eul autentic.

Practica purtării de măşti, pentru a fi posedat de spiritele pe care le reprezintă, mai este întâlnită şi în ritualurile şamanice, comune triburilor primitive. Dar evenind la artele din antichitate, să ne amintim că existau acele zeităţi numite muze, fiecare patronând câte o artă, despre care se spunea îi posedau pe actori, poeţi, dansatori, muzicieni, etc. oferindu-le inspiraţie în actul creaţiei.

Aşadar, se poate face artă fără a fi posedat de un spirit străin, sau trebuie obligatoriu „să îţi vinzi sufletul diavolului” pentru a avea bani, faimă şi succes ca artist? Iată o întrebare care aşteaptă răspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge