Deja s-a scris destul în presă despre incidentul de ieri după-amiază de la “Salonul de carte de la Paris”, unde un grup de zece artişti români şi străini, din Franţa, au protestat faţă de absenţa scriitorilor români de anvergură, care au refuzat să vină la eveniment şi faţă de politizarea institutului.
Am găsit un comentariu pe Facebook, postat pe baza informaţiilor unei persoane care a fost chiar acolo în momentul incidentului şi pe care îl reproduc în continuare, deoarece mi se pare interesant.
Câteva precizări despre ce s-a întâmplat în seara asta la Salonul de carte de la Paris, pavilionul românesc. Petrecerea a început în jur de 17.00, la standul românesc s-au adunat încet, încet oficiali şi mai puţin oficiali, oameni care răsfoiau cărţi sau care beau un pahar de vin. Scriitorii de pe lista „oficială” şi cei de pe lista ICR discutau amabil unii cu alţii, nu am simţit nici o tensiune şi toată lumea aştepta vizita lui Francois Hollande, care mergea din stand în stand.
Nu eram la standul românesc atunci când s-a întâmplat incidentul, transmiteam pt Digi 24. Am discutat apoi cu ambele părţi. Un grup de 10 – 15 tineri a intrat în stand cu măşti pe care aveau chipurile lui Cărtărescu şi Pleşu şi au început să distribuie manifeste prin care denunţau politizarea ICR. Tinerii spun că au fost destul de brusc scoşi din stand de forţele de ordine şi duşi într-o altă zona a Salonului unde au fost tinuţi timp de o oră, fără explicaţii.
Unul dintre şefii pazei, cu care am discutat, mi-a spus că agenţii de securitate au intervenit atât de rapid pentru că în 5 minute urma să vină Francois Hollande şi că nu voiau să rişte ca protestul să devină ostil la adresa preeşedintelui Franţei. El spune că nimeni nu a fost bruscat. I-au ţinut pe tineri izolaţi timp de câteva zeci de minute, până când Francois Hollande a plecat din zonă. „Aceasta e procedura, mi-a spus el şi s-a mai întâmplat ca agenţii de pază să intervină : când Israelul a fost invitat de onoare sau Turcia…”.
Francois Hollande a venit până la urmă, înconjurat de agenţii de pază şi de zeci de ziarişti, a dat mâna cu caţiva dintre cei care erau la stand, a spus că îi place România, că se întelege bine atât cu Victor Ponta, cât şi cu Traian Băsescu şi că ar vrea ca românii să vorbească în continuare franceza. A stat mai puţin de cinci minute cu totul, ţinând mâna pe cartea lui Dumitru Ţepeneag, “Hotel Europa”. După ce a plecat Hollande, pe la ora 21.00, s-a golit şi standul românesc. Vin cu mai multe detalii despre salon în jurnalul de pe rfi.ro mâine dimineaţă şi în emisiunile care încep de la ora 10.00.
Sursa: Facebook
Departe de mine gândul că aş avea simpatii faţă de Andrei Marga şi actuala politică culturală a ICR. Mai ales de când domnul Marga a scos de pe lista sponsorizărilor evenimente cu tradiţie în cultura românească, precum TIFF sau Festivalul de jazz de la Sibiu. Dar această acţiune penibilă de la Paris, care seamănă mult ca stil cu cele similare din PE ale europarlamentarilor portocalii, nu face decât să arunce o nouă pată de noroi pe imaginea şi aşa terfelită a României.
Iar motivul protestului este unul fals. Scriitorilor, ale căror măşti erau purtate de demonstranţi, nu li s-a interzis că participe la acest festival de carte, ci au refuzat ei, din proprie iniţiativă, în semn de protest faţă de “politizarea ICR”. Fapt ce arată, nu că ar fi cumva persecutaţi sau împiedicaţi să se exprime, ci că sunt nostalgici ai perioadei regimului băsecsiano-patapievician, de pe urma căruia beneficiau de sinecuri grase în schimbul obedienţei şi angajării politice.