Traian Băsescu dă din nou dovadă că nu cunoaşte Constituţia

By | 25 iulie, 2012
Distribuie prietenilor!

Traian Băsescu şi-a tapetat fundalul pe care îşi ţine discursurile de campanie cu coperţi ale Constituţiei României şi adesea foloseşte actul fundamental al naţiunii noastre ca argument în confruntările sale politice.

Cu toate acestea preşedintele suspendat a încălcat şi încalcă des Constituţia, iar una din scuzele pe care le-a putea avea este aceea că nu o cunoaşte prea bine. După gafa monumentală pe care a făcut-o, comunicându-i telefonic cancelarului german Angela Merkel faptul că suspendarea preşedintelui nu este reglementată constituţional, Băsescu mai dă dovadă încă o dată că nu cunoaşte Constituţia nici măcar în punctele esenţiale.

Aflat în cursul acestei zile în redacţia ziarului „Evenimentul Zilei”, într-o discuţie cu angajaţii de acolo a afrmat că cei din USL ar avea şi o a treia variantă de a-l înlătura de la preşedinţie, dar „problema este că acuzaţia de înaltă trădare nu este în Codul Penal”.

Basescu la EVZ

Sursa foto: EVZ

Da, domnule preşdinte suspendat, poate că înalta trădare nu este prevăzută în Codul Penal dar este prezentă în Constituţie:

ARTICOLUL 96: Punerea sub acuzare

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în sedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotarî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatedeputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

UPDATE: Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu numai că nu cunoaşte temeinic Constituţia, dar se înşeală şi în privinţa Codului Penal, care prevede clar infracţiunea de înaltă trădare. Las la aprecierea voastră dacă preşedintele a comis una sau mai multe din următoarele infracţiuni şi care sunt acestea.

Titlul X – INFRACŢIUNI CONTRA SECURITĂŢII NAŢIONALE

Art. 394 Trădarea

Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 395 Trădarea prin transmitere de informaţii secrete de stat

Transmiterea de informaţii secrete de stat unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, precum şi procurarea ori deţinerea de documente sau date ce constituie informaţii secrete de stat de către cei care nu au calitatea de a le cunoaşte, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizaţii străine ori agenţilor acestora, săvârşite de un cetăţean român, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 396 Trădarea prin ajutarea inamicului

Fapta cetăţeanului român care, în timp de razboi:
a) predă teritorii, oraşe, poziţii de apărare, depozite ori instalaţii ale forţelor armate române sau care servesc apărării;
b) predă nave, aeronave, maşini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtării războiului;
c) procură inamicului oameni, valori sau materiale de orice fel;
d) trece de partea inamicului sau efectuează alte acţiuni care sunt de natură să favorizeze activitatea inamicului ori să slăbească puterea de lupta a forţelor armate române sau a armatelor aliate;
e) lupta sau face parte din formaţii de luptă împotriva statului român sau a aliaâilor săi,
se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 397 Acţiuni împotriva ordinii constituţionale

(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicarii exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 398 Înalta trădare

Faptele prevăzute în art. 394 – 397, săvârşite de către Preşedintele României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, constituie infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepseşte cu detenţiunea pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 399 Acţiunile ostile contra statului

Faptele prevăzute în art. 394 şi în art. 396, săvârşite de un cetăţean străin sau apatrid, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Sursa

10 păreri la “Traian Băsescu dă din nou dovadă că nu cunoaşte Constituţia

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Infracţiunea de înaltă trădare este prevăzută în Art. 398 din Codul Penal. Citeşte update-ul de la sfârşit! 😀

  2. coolnewz/Ratatouille

    Daca optiunea mea echivaleaza cu a fi impotriva tarii in care m-am nascut, eu zic sa nu mai stam la discutii! Nici sa nu mai facem „referendumul” asta! Sa punem in aplicare Solutia Corecta!
    coolnewz/Ratatouille´s last blog post ..Emulație subită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge