Memoria colectivă este foarte scurtă. De aceea multă lume îi reproşează lui Traian Băsescu doar ceea ce a făcut în cei 8 ani de când este, mai mult sau mai puţin legitim, preşedintele României. Dacă însă răsfoim presa de la sfârşitul anilor ’90 vom constata că ceea ce a făcut Băsescu în ultimii ani, este doar o continuare a acţiunilor sale, practic de când a intrat în politică.
Cine îşi mai aduce aminte că preşedintele demis este actorul principal într-o serie de privatizări păguboase, în calitate de negociator şef cu Banca Mondială şi FMI în cadrul acordului PSAL? Băsescu a participat la o serie de privatizări importante precum Petrom, Sidex Galaţi, Alro Slatina, Tractorul Braşov, dar şi o serie de bănci, cum ar fi celebra Bancorex.
Într-un articol de pe Ziarul de Iaşi, din 2 aprilie 1999, aflăm despre astfel de privatizări sau închideri de întreprinderi, care au avut ca efect disponibilizări masive, în compensarea cărora Traian Băsescu promitea programe pentru crearea de noi locuri de muncă. Pe atunci nimeni nu auzise de criză sau măsuri de austeritate, dar acţiunile guvernanţilor erau cam aceleaşi cu cele de azi.
Ca urmare a acordurilor cu Banca Mondială, România nu va avea doar de câştigat. Pe lângă partea bună a acordului, cele 300 milioane de dolari care vor fi primiţi, este foarte posibil ca aproape 100.000 de oameni să fie disponibilizaţi. Dar, după cum declară Traian Băsescu, cei rămaşi fără slujbă vor putea beneficia de un program de creare a noi locuri de muncă, program ce va avea un substanţial sprijin financiar – 145 milioane dolari.
Condiţiile puse de Baca Mondială pentru acordarea mult doritului împrumut par să aibă o consecinţă neplăcută, cei 4,9 milioane de români care au, oficial, un loc de muncă urmând să rămână şi mai puţini. Traian Băsescu, cel care a negociat acordul cu BM, a declarat, ieri, că procesul de restructurare din economie şi de închidere a societăţilor care nu vor putea fi privatizate va duce la disponibilizarea a circa 100.000 oameni. Băsescu a precizat că în ceea ce priveşte „găurile negre” ale economiei naţionale, marii giganţi industriali, urmează a fi privatizate întreprinderi ca Sidex Galaţi, Alro Slatina, Roman Braşov sau Tractorul Braşov. Băsescu a încercat să-i liniştească pe cei care se pot simţi vizaţi de o eventuală disponibilizare, şi a arătat că cei rămaşi fără slujbă „vor avea în spate” 145 de milioane dolari, pentru crearea de noi locuri de muncă.
În continuarea articolului Traian Băsescu mai vorbeşte despre masivele restructurări care urmează să fie făcute la Bancorex şi îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că nu se urgentează privatizatea celebrului combinat “Comtim”, cel mai mare producător de carne de porc al României. După cum bine ştim, ulterior, atât Bancorex, cât şi Comtim au dispărut de pe piaţă fiind practic distruse. Ce locuri de muncă au fost create se vede acum.
Azi Băsescu îşi continuă cu succes agenda, chiar dacă nu mai are oamenii lui la guvernare.
„Sunt bucuros că, chiar dacă nu mai am guvernul meu, agenda mea continuă cu acest program pe care îl avem cu FMI, UE şi Banca Mondială. Singura şansă pe care o avem pentru viitor este competitivitatea. Dacă nu ajungem să avem competitivitate, România nu va avea şanse. Sunt foarte bucuros că acest program continuă aşa cum a fost convenit iniţial”, a spus Băsescu la întrevederea de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Sursa: Mediafax