Poliţia din New York declară legea marţială în Brooklyn

By | 17 martie, 2013
Distribuie prietenilor!

După trei nopţi de proteste declanşate de uciderea de către poliţie a tânărului de 16 ani Kimani Gray, NYPD a instaurat în cartierul East Flatbush din Brooklyn starea de excepţie, pretinzând puteri de urgenţă pentru a suspenda garanţiile constituţionale ale cetăţenilor.

Cetăţenii vizaţi în mod regulat de hărţuire şi violenţă din partea poliţiei, în majoritate covârşitoare populaţiile sărace şi minoritare ale oraşului, au ieşit în stradă să se exprime împotriva tacticilor draconice ale NYPD. Poliţia a răspuns la rândul său, cu măsuri şi mai dure, suprimând dreptului oamenilor de a-şi exprima nemulţumirea faţă de aceleaşi forţe de poliţie.

Poliţiştii i-au prins pe protestatari într-o ambuscadă, la priveghiul cu lumânări de miercuri noapte, rezultând 46 de arestări. Poliţia a arestat-o chiar şi pe sora înnebunită de durere a lui Kimani Gray, Mahnefeh.

NYPD numeşte eufemistic spaţiile publice în care drepturile constituţionale ale persoanelor sunt suspendate „zone îngheţate.”

Allison Kilkenny a scris despre aşa-numitele „zone îngheţate” ale NYPD în decembrie 2011:

„Zona îngheţată” este o denumire arbitrară, care sună ca o afacere oficială a poliţiei, dar are absolut zero valoare legală. Este ceva pe care NYPD l-a inventat, la fel cum şi „zona Primului Amendament” este ceva ce [primarul Los Angelesului, Antonio] Villaraigosa a inventat pentru a suprima acoperirea mediatică a raidurilor Occupy.

Potrivit FIERCE, „zona îngheţată” din East Flatbush este utilizată pentru a împiedica mass-media să prezinte protestele şi arestările. Între timp, oamenii din interiorul „zonei îngheţate” pot fi supuşi arestului pentru simpla exercitare a drepturilor lor constituţionale.

„Aceasta înseamnă, în esenţă, că zona este temporar sub legea marţială”, scrie FIERCE. „Ultima oară câd NYPD a fost declarată Zona Îngheţată a fost la aniversarea a 10 ani de la 9/11 şi în timpul izbucnirii OWS (Occupy Wall Street n.t.).”

Un dictat arbitrar care împiedică protestul şi libertatea de exprimare, stabilit de către instituţia care este ea însăşi ţintă a protestelor, creează un precedent potenţial periculos de punere a NYPD dincolo de reproş.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge