Slovenia, unul dintre cei mai recenţi membri ai UE, se luptă pentru a evita să devină a cincea ţară din zona euro, după Cipru care cere ajutor financiar. Provocarea pentru ţara alpină, cândva un model de socialism, este să prevină un plan de salvare internaţional.
La începutul acestei săptămâni, guvernul Sloveniei a făcut public un plan de austeritate menit să colecteze 540 de milioane de euro în noi taxe, pentru echilibrarea bugetului şi pentru a evita un plan de salvare internaţional.
„Toată lumea care a avut probleme în zona euro în ultimii ani, în prima fază a crizei a refuzat întotdeauna să recunoască că sunt într-adevăr probleme. Şi că, desigur, este în primul rând un fel de joc psihologic pe care încearcă să-l joace cu pieţele şi cu publicul larg,” a declarat pentru RT Johan van Overtveldt, redactor-şef al revistei financiare “Tendinţe”.
„Toate ţările care au intrat în zona de pericol în cele din urmă au trebuit să ceară ajutor, care este ceva ce guvernelor naţionale nu le place, deoarece apoi, evident, la un anumit stadiu, cel puţin ele trebuie să răspundă şi să se supună puterilor străine, fie că este vorba de Banca Centrală Europeană sau Comisia Europeană, FMI sau toate trei împreună în celebra Troikă”, a spus el.
Guvernul intenţionează să privatizeze parţial 15 de companii de stat, inclusiv a doua cea mai mare bancă a Sloveniei Nova Kreditna Banka Maribor, aeroportul Ljubljana, compania aeriană Adria Airways şi Telekom Slovenija, operator de comunicaţii.
Planul de austeritate trebuie să fie aprobat de către Parlamentul Sloveniei şi va fi predat Comisiei Europene, care este aşteptată să-l discute mai târziu în această lună.
Slovenia, o naţiune de 2 milioane de locuitori, este una dintre cele 17 ţări care utilizează moneda euro. Datoria publică a pus ţări din zona euro precum Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru în situaţia de a primi împrumuturi de urgenţă, pe care Slovenia încearcă să evite.
Sursa: RT
După cum bine se observă şi în cazul Sloveniei avem reţeta clasică, aplicată peste tot în lume, inclusiv în România: întâi se acordă credite masive, sub pretextul dezvoltării economiei, după care, din cauza îndatorării excesive, acestea nu mai pot fi achitate. Apoi se impun din afară măsuri dure de austeritate, care agravează şi mai mult situaţia şi se trece la privatizări ale companiilor de stat şi a serviciilor publice. Exact cum s-a întâmplat şi la noi, de când e Băsescu preşedinte. Şi când te gândeşti că România nici măcar nu a aderat la zona euro!
Pingback: Slovenia este următoarea pe listă după Cipru | Viitorul României
stai linistit ca o sa urmeze si alte tari dupa ea,spania italia,oricum pana la urma ori va fi revolta ori se va intampla ceva dar oricum nu de bine,acele masuri de austeritate o va baga in groapa mai tare,la fel ca si celelalte tari care le-au aplicat,daca te uiti mai bine toate tarile care au refuzat masuri de austeritate si au aplicat masuri de stimulare sunt pe crestere (suedia,germania,danemarca,ungaria) dar vad ca putine au curajul sa faca asta
Poate se va rupe odata hotia asta numita UE. Vad ca europenii se mai trezesc pe cand la noi la romani cam se doarme. Conform unui sondaj cica vreu 67 la suta dintre romani au inca incredere in aceeasta hotie numita UE.
Bogdan´s last blog post ..Illuminati , masoneria si marile vedete
Dar ce este de făcut cu hoţia şi mai mare numită globalizare şi economie de piaţă?
Iti spun eu ce este de facut,sa ne trezim la realitate sa vedem ca tot ce ne baga occidentul pe gat nu este spre binele nostrul si spre tot mai rau. Saraca Romanie sa pricopsit cu un popor groaznic,iar asta face ca Romania sa ramana in continuare bataia de joc al puterilor mari,cum imi place mie sa zis,suntem vaca de muls al occidentului.
Bogdan´s last blog post ..Illuminati , masoneria si marile vedete