Am găsit pe Facebook o povestioară excepţională şi mi-aş dori ca ea să fie înţeleasă şi preluată ca model de umanitate şi fericire de cât mai mulţi oameni. Consider că ar fi utilă mai ales tuturor celor spălaţi pe creier de propaganda capitalistă neoliberală, care sunt obsedaţi doar de profit, competiţie, individualism, indiferent de costuri şi consecinţe sociale.
Nu ştiu dacă este adevărată, dar mesajul e cât se poate de autentic şi de încărcat de spiritualitate. Am tradus textul original, care era în limba engleză.
Un antropolog a propus un joc pentru copiii dintr-un trib african. A pus un coş plin cu fructe lângă un copac şi le-a spus copiilor că cel care va ajunge primul acolo va câştiga acele fructe dulci. Când le-a spus să alerge, s-au luat toţi de mâini, reciproc şi au fugit împreună, apoi s-au aşezat cu toţii să se bucure de darul primit. Când i-a întrebat de ce au alergat aşa, când unul singur ar fi putut avea toate fructele doar pentru el, ei au spus: ”Ubuntu, cum poate unul dintre noi să fie fericit dacă toţi ceilalţi sunt trişti”?
„Ubuntu” în cultura Xhosa înseamnă: „Eu sunt pentru că noi suntem.”
Deci voi, bogaţii lumii, cum puteţi fi fericiţi strângând la nesfârşit averi uriaşe, de care nu vă veţi putea folosi niciodată în totalitate, când ştiţi că milioane de semeni ai voştri suferă şi chiar mor din cauza lăcomiei voastre?
Pingback: Lista colectie citate zicale motto-uri celebre educative, chestii in care cred si dupa care actionez in viata. Emilian, blog Ce-i cu noi? (edu24) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman