Criza poate veni din Est. În China se observă aceleaşi simptome ca în SUA şi Europa înaintea crizelor financiare, informează mass media occidentale. Potrivit datelor agenţiei de rating Fitch, sistemul bancar chinez este ameninţat de criza provocată de lipsa de lichiditate, inflaţia creditelor şi de creditele „proaste”. Experţii sunt de acord că există probleme, dar Beijingul dispune de un set de instrumente anti-criză mult mai largi, decât al economiilor dezvoltate.
China este considerată una din forţele motrice ale creşterii economice mondiale. Dacă economia chineză se va confrunta cu o criză, acest lucru va declanşa o nouă spirală a crizei globale. Există suficiente motive de îngrijorare. Recent, Banca Centrală chineză a provocat panică pe pieţele valutare, deoarece a refuzat să asigure fluxul de bani pe piaţă. Organizaţiile financiare au încercat să obţină împrumuturi la alte bănci, dar nu au reuşit: ratele la creditele pe termen scurt au crescut până la 25%.
Banca Populară a Chinei a luat măsuri. Companiile cu probleme au primit asigurări că vor fi sprijinite. Se pare că în sectorul financiar au fost pompate câteva trilioane de yuani. Dar, experţii sunt de părere că acest incident este doar vârful aisbergului. Din China au venit semnale îngrijorătoare încă din anul 2011 şi experţii au recunoscut că situaţia de pe piaţa imobiliară din ţară seamănă foarte mult cu situaţia din America în ajunul crizei. Acesta nu este unicul semnal. Dezvoltarea rapidă a generat o mulţime de probleme structurale în economie şi în sfera socială. Rezolvarea lor va necesita zeci de ani. Timp de mulţi ani creşterea economică a fost susţinută nu de consum, ci de infuziile de numerar, menţionează Iakov Bergher, expert la Institutul Extremului Orient.
Sursa: Vocea Rusiei