Scandalul legat de supravegherea electronică globală, practicată de serviciile de informaţii americane, a demonstrat încă o dată politica „standardelor duble” dusă de Washington.
Într-un interviu în exclusivitate pentru Vocea Rusiei, scriitorul german Ulrich Schacht a subliniat că actuala ordine mondială trebuie schimbată: este necesar de a reda rolul central statelor naţionale şi dreptul cetăţenilor de a defini viaţa politică a ţării lor.
Vocea Rusiei: Serviciile secrete americane îi urmăreau nu doar pe utilizatorii de Internet, dar şi pe diplomaţii europeni. Ce a demonstrat acest scandal?
Ulrich Schacht: Scandalul a arătat că tehnologiile moderne au un mare potenţial şi pot pune în pericol orice persoană. Este clar că pentru Statele Unite nu există limite, activitatea lor depăşeşte dincolo de războiul declarat împotriva terorii. Evident, este vorba şi despre spionajul industrial. Trebuie să le dăm clar de înţeles Statelor Unite ale Americii: politica „standardelor duble” este inadmisibilă. Americanii îi critica pe toţi, atunci când cineva nu se comportă aşa cum ei şi-ar dori. Însă nici ei nu respectă nicio normă, atunci când consideră că acţionează în interes naţional.
Vocea Rusiei: Putem considera că într-adevăr reprezintă o noutate datele publicate despre supravegherea practicată de serviciile americane?
Ulrich Schacht: Este bine cunoscut că serviciile speciale au fost întotdeauna active pe Internet. Acum politicienii se arată surprinşi şi chiar şocaţi. Nu este oare acesta un joc pentru public? – Desigur, mulţi politicieni şi din Germania, şi din alte state UE ştiau că există astfel de posibilităţi. Atâta timp cât participau la această activitate, ei nu şi-au pus nicio întrebare. De aceea, astăzi este important că există asemenea oameni ca Snowden, care, posedând informaţii, au curajul să vorbească despre faptele de supraveghere necontrolată.
Vocea Rusiei: Vor fi întreprinse măsuri concrete pentru a limita legal şi a ţine sub control serviciile secrete, inclusiv cele externe?
Ulrich Schacht: Este o chestiune legată întotdeauna de suveranitate. Există organizaţii internaţionale care limitează, într-o oarecare măsură, suveranitatea statelor membre înseşi cu acordul lor benevol. Însă americanii sunt cunoscuţi prin aceea că în politicile lor nu ţin cont de standardele internaţionale, că îşi permit să încalce legile.
Vocea Rusiei: Astăzi relaţiile internaţionale sunt determinate de legile realităţilor şi Statele Unite îşi pot permite să nu se ghideze de normele dreptului internaţional. Este posibil ca într-un fel oarecare să-i fie redat dreptului internaţional supremaţia?
Ulrich Schacht: Cred că mai întâi trebuie la nivel de conştiinţă şi la nivel internaţional să-i redăm rolul principal statului naţional, unde populaţia să aibă control asupra teritoriului său. Dezvoltarea comerţului mondial nu ar trebui să vină în detrimentul suveranităţii naţionale. Mă pronunţ pentru creşterea rolului statelor naţionale în domeniul politicii internaţionale, consolidarea structurilor lor, precum şi a normelor de drept internaţional conexe. Este inacceptabil ca filosofia intervenţionistă modernă să erodeze în continuare dreptul internaţional. America trebuie să înţeleagă: lumea nu vrea fericirea americană.
Vocea Rusiei: Mulţi experţi cred că este puţin probabil ca toată aceasta poveste va afecta într-adevăr relaţiile politice dintre SUA şi UE: Europa este prea dependentă de SUA pentru a lua orice măsuri reale.
Ulrich Schacht: Elitele politice din Europa sunt fantastic de utopice. Ei cred într-un fel de „societate civilă globală”. Noi avem de-a face nu doar cu o politica a aliaţilor, ci cu o politică ideologică. Cred că acest lucru este foarte periculos, deoarece în acest caz joacă un rol nu motivele raţionale şi criteriile, dar cele ideologice. În prezent au loc negocieri pentru crearea zonei libere de comerţ transatlantic, pe care o consider ca fiind fatală. Nu văd care ar fi beneficiile pentru europeni în urma acestor urmări. Este vorba doar despre obţinerea de către SUA a unei noi pieţe.
Sursa: Vocea Rusiei
Pingback: Noutati | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman