Sisteme de plată japoneze şi chineze vor să ocupe locul Visa şi MasterCard în Rusia. Deja până la sfârşitul anului se aşteaptă ca cinci bănci ruseşti vor începe să colaboreze cu aceste ţări.
Sistemul chinez de plată China Union Pay şi cel japonez JCB şi-au intensificat prezenţa pe piaţa rusească în primăvara acestui an. Atunci Visa şi MasterCard au blocat cardurile câtorva bănci ruseşti din cauza sancţiunile impuse Rusiei. China Union Pay lucrează intens la dezvoltarea acquiring (acceptare) pentru ca la cât mai multe puncte de vânzare şi bancomate de pe teritoriul Rusiei să se accepte cardurile acestui sistem de plată. În plus, Union Pay vrea ca şi băncile ruseşti să emită cardurile sale.
Aceeaşi cale a fost urmată şi de sistemul japonez de plată JCB. Până la sfârşitul anului, cardurile sale pot fi folosite de băncile ruseşti Binbank, Gazprombank şi Promsviazbank. Iar alte două mari structuri financiare – BTB24 şi Alfa-Bank – deja lucrează cu aceste două sisteme de plată şi intenţionează să-şi extindă colaborarea. Astfel, BTB24 deja foloseşte carduri Union Pay în sistemul de bancomate şi vrea să înceapă procesul de acquiring în reţelele comerciale. Alfa-Bank acceptă JCB la deconturile pe internet, iar pe viitor cardurile acestui sistem vor funcţiona şi în bancomate.
Potrivit unui reprezentant al Union Pay în Rusia, în decurs de trei ani, numărul acestor carduri în Rusia trebuie să depăşească 2 milioane de bucăţi. Compania intenţionează să ocupe o poziţie mai importantă pe piaţa rusă. Fireşte că e de înţeles că, dacă la orizont se întrevede vreun profit economic, China nu va scăpa şansa de a-l obţine. În plus, încă de la începutul crizei ucrainene, China îşi păstrează neutralitatea în conflictul dintre Rusia şi Occident. De aceea, dezvoltarea colaborării economice cu Rusia nu este o problemă pentru China. Lucrurile stau altfel cu Japonia. Fiind dependentă politic de SUA, ţara a introdus sancţiuni împotriva Rusiei. Însă perspectivele financiare pentru japonezi au trecut politica pe un plan secund, consideră Andrei Ostrovski, expert la Institutul pentru Extremul Orient.
„În momentul de faţă, pentru firmele japoneze care au relaţii comerciale cu Rusia este avantajos să aibă la noi sistemul lor de plată. Mă refer la giganţi industriali din Japonia, precum Toyota, Nissan etc. Sancţiunile împotriva Rusiei nu sunt avantajoase pentru ei. Aşa că ei vor încerca prin orice mijloace să opteze pentru colaborarea financiară”.
Expertul rus este convins că este puţin probabil ca Japonia să facă aceeaşi greşeală ca şi UE. Germania, de exemplu, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei a pierdut o parte importantă a pieţei de automobile. Deja după adoptarea primului şi celui de-al doilea pachet de sancţiuni antiruseşti, volumul producţiei industriale germane s-a redus în medie cu 2% pe lună.
Totuşi sistemele de plată japonez şi chinez nu vor reuşi să înlocuiască rapid Visa şi MasterCard. Experţii consideră că pentru JCB şi Union Pay au nevoie de cel puţin doi ani pentru intrarea completă pe piaţa rusă.
Sursa: Vocea Rusiei