Americanii au început să reducă finanțarea bazei de poliție antidrog din provincia afgană Kunduz. Cu toate acestea, angajații ei nu vor fi lăsați în voia sorții. Aceștia vor primi ajutor din partea Serviciului Federal pentru Controlul Drogurilor din Rusia.
În prezent, instituția pregătește un program de asistență pentru Afganistan, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Vocea Rusiei, Viktor Ivanov, directorul Serviciului Federal pentru Controlul Drogurilor din Rusia.
„Programul include măsuri concrete cu privire la menținerea eficienței bazei antidrog din Kunduz. Scopul principal este distrugerea celor aproape 2.000 de laboratoare de droguri din vecinătatea provinciei”.
De asemenea, urmează să fie organizate într-o serie de instituții de învățământ cursuri de formare profesională pentru angajații Centrului Antidrog din Kunduz. Rusia intenționează să aloce în acest scop fondurile necesare.
De exemplu, în provincia Badakhshan, mulți locuitori cultivă mac opiaceu pe care îl transformă apoi în heroină și alte droguri. Aceasta este o practică extrem de vicioasă, dar există o alternativă favorabilă, este convins Viktor Ivanov.
„Este vorba despre crearea unei zone de creștere a culturilor alimentare pe teritoriul Badakhshan. Această provincie trebuie ajutată să devină grânarul țării, care să asigure Afganistan cu cereale. Țăranii trebuie reprofilați, să abandoneze producția de droguri pentru producția de alimente”.
Programul de ajutorare elaborat de Rusia prevede și construcția în Kabul a unui centru chinologic pentru polițiștii antidrog din Afganistan și finanțarea ulterioară a activității instituției. Inexistența unui astfel de centru reduce eficiența activiății desfășurate de polițiștii locali antidrog. Nu există deocamdată un centru de reabilitare pentru persoanele dependente de droguri. Crearea unei asemenea instituții este prevăzută în cadrul programului rusesc.
Serviciile de combatere a traficului de droguri din Rusia și Afganistan au desfășurat în comun numeroase operațiuni. Astfel, la mijlocul lunii mai, a avut loc o operațiune în Badakhshan, de unde heroina și alte droguri ajung în Tadjikistan, iar apoi în Rusia. Atunci au fost confiscate mai mult de 300 de kilograme de opiacee și peste opt tone de precursori.
Sursa: Vocea Rusiei
Mie îmi vine greu să cred că americanii renunţă la o afacere care asigură droguri pentru 90% din piaţa globală.