Camp Bastion şi aeroportul Kandahar sunt cele două centre principale de transport al soldaţilor în şi din Afganistan.
În 2001, producţia de opiu – din care derivă heroina – era la un nivel scăzut, dar în urma invaziei americane din această ţară, câmpurile de mac a reapărut şi producţia a depăşit nivelurile anterioare.
Un traficant de droguri afgan spune că personalul militar este al doilea cel mai mare cumpărător, după lorzii drogurilor din străinătate, iar soldaţii au obiceiul să facă comenzi înainte de a se întoarce acasă în Statele Unite sau Marea Britanie.
Afganistanul este conform rapoartelor sursa a 90% din heroina din lume.
Talibanii comercializează droguri pentru arme. Cea mai mare parte a drogurilor provine din Helmand. Opiul cultivat acolo este transformat în heroină în laboratoarele de pe teritoriul Afganistanului, vândut în Tadjikistan şi traficat în Europa şi SUA. Armele sunt împărţite în pachete şi traficate înapoi în Afganistan pentru a fi livrate talibanilor.
În plus, mafia rusă este implicată în afaceri cu droguri şi arme prin intermediul Tadjikistanului. Mafia rusă face contrabandă pe râul Oxus, care marchează graniţa tadjică. Ei organizează ridicări de marfă cât de mult pot, folosesc motociclete în cazul în care maşinile nu mai pot merge şi termină călătoria pe jos.
CIA au fost implicaţi în mai multe operaţiuni de trafic de droguri. CIA a lucrat cu grupuri despre care se ştia că sunt implicate în traficul de droguri, aşa încât aceste grupuri să le ofere informaţii utile şi sprijin material, în schimbul permiterii continuării activităţilor şi împiedicarea sau prevenirea arestării, punerea sub acuzare şi închiderea acestora de către agenţiile SUA de aplicare a legii. CIA şi forţele americane din Afganistan au facilitat traficul de droguri al diferiţilor traficanţi afgani, inclusiv Gulbuddin Hekmatyar, asigurându-le transport, logistică şi protecţie politică şi de securitate.