Camera Deputaților a adoptat legea privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și firmelor de investiții, care transpune integral Directiva 59 din 2014 (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD) și care prevede confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea băncilor cu probleme.
Sursa: Active News
Deci, dacă o bancă vrea să dea o ţeapă spune că are probleme şi are posibilitatea să îţi golească contul în numele „salvării sistemului bancar”. Dar închipuiţi-vă care ar fi situaţia, dacă s-ar renunţa la banii cash şi s-ar trece exclusiv la plăţile electronice! În acest caz nu vei mai putea scoate banii din bancă şi banca se va putea servi din ei la orice oră vrea. Astfel, orice cetăţean care îşi vede de treaba lui şi nu are credite, se poate trezi oricând în stradă şi fără agoniseala de-o viaţă.
Într-o societate fără numerar, nimic nu va opri băncile şi alţi mediatori financiari să ia o mică bucată din fiecare tranzacție. Acestea vor avea, de asemenea, posibilitatea să utilizeze – si potenţial să abuzeze – de masivele baze de date pe care le colectează referitor la comportamentul privind plăţile al clienților lor. Aceste informații sunt de mare interes și valoare pentru departamentele de marketing-retail, alte instituții financiare, companii de asigurări, guverne, servicii secrete și o serie de alte organizații.
Un alt atribut foarte important al numerarului este că limitează semnificativ capacitatea băncilor centrale de a continua efectuarea a probabil cel mai mare jaf financiar al epocii moderne, de exemplu rata negativă a dobânzii – NIRP. Singura cale prin care băncile centrale pot menține ratele dobânzilor negative ad infinitum este eliminând total cash-ul, după cum a recunoscut economistul-șef al Băncii Angliei, Andrew Hadlaine. Atâta timp cât există bani lichizi, nu există nici o modalitate de a-i împiedica pe deponenți în privinţa unui lucru logic – să retragă banii din bancă și să-i plaseze acolo unde efectele erozive ale NIRP nu-i pot ajunge.
Sursa: Capital
Pai e vorba numai de „depozitele negarantate”, adica in intelegerea mea cele pentru constituirea carora ai negociat cu banca o dobanda mai mare decat pentru ceilalti clienti si ai semnat in prealabil un contract de depozit in care se prevede clar ca depozitul nu e garantat…deci, ti-ai asumat riscul potential, de la inceput…sau de depozitele din lista asta postata pe site-ul Fondului de Garantare..
Nu e vorba de toate depozitele sau orice depozite obisnuite/normale, care sunt garantate in continuare de Fondul de Garantare a Depozitelor in limita a 100.000 euro.
Oricum, sunt de acord ca nu e o veste buna si maine-poimaine, in ritmul asta, oamenii se pot trezi ca li se confisca automat banii din conturi pentru acoperirea tepelor din banca respectiva!
– Salvarea băncilor prin confiscarea depozitelor – legală şi la noi
http://bit.ly/1O8jjzE
@Marius: „negarantate” e doar un amănunt nesemnificativ. În curând toate depozitele vor deveni negarantate by default. 😀
Bineinteles ca totul e prezentat sub o forma care sa para benefica cetateanului.
Ca fapt divers, legea care le permite sa confiste toti banii din orice cont a fost data deja de mult timp.
La fel si aia care limiteaza tranzactiile cu bani lichizi. Controlul e total…
Qu´s last blog post ..Dictaturometrul in Romania: s-a depasit 90% !