De-a lungul istoriei, noi românii am fost cei mai mari importatori. Am importat multe lucruri, cu precădere în domeniul cultural, politic, social și mai nou, de vreo 30 de ani, importăm masiv în domeniul economic.
Mai trist este faptul că l-am importat până și pe Dumnezeu. Numele ”Dumnezeu” vine din latină de la ”Dominus Deus”. Vasăzică noi, cei mai ortodocși dintre ortodocși, care am preluat creștinismul direct de la sursă, îi spunem lui Dumnezeu întocmai ca ”ereticii” de papistași (care se închină diavolului)!
Suntem singurul popor ortodox și poate și creștin, care nu are un nume pentru Dumnezeu în limba proprie. Rușii și popoarele slave îi spun Бог, anglo-saxonii îi spun God, grecii îi spun Theos.
Deci cui ne rugăm noi de fapt, lui Zeus, al greco-romanilor, lui Yahwe(YHWH) sau lui Elohim (care este un plural) al evreilor, cel din urmă fiind un derivat al lui El (Saturn) al babilonienilor?
am gasit recent ceva care m-a/ne-a cutremurat…as dori parerea dumneavoastra; toata familia si prietenii nostri suntem consternati…am descoperit ca acest nume Yahweh,pe care si noi romanii il luam drept „Dumnezeul cel mare, unicul”…este de fapt unul si acelas cu ALAH !!! am inceput sa citim si Coranul, putem spune ca e mai bogat in informatii ,in detalii decat biblia noastra…aceste doua natii (…)sunt inrudite prin sangele patriarhului Avram, ambele avand acelas Elohim…cautati:Coran Arab-Roman/Allah cele 99 de Nume si NUMELE…va stimam, am gasit multe lucruri interesante aici
De ce sunteți consternați? Atât creștinismul, cât și islamismul sunt religii abrahamice care au la bază iudaismul, deci au o bază mitologică comună. În Coran se poate citi despre Iisus și despre Fecioara Maria la fel ca și în Biblie.
Deoarece neamul nostru get a existat cu mult înainte de apariţia Romei, mai degrabă ei au preluat pe Dumnezeu de la noi.
Poporul l-a numit dintotdeauna pe Dumnezeu Fârtatul şi pe „ucigă-l toaca” Nefârtatul.
Pe tăbliţele de la Sinaia pentru Dumnezeu sunt folosite cuvintele Sântu, Senta şi uneori DIO, care însemna tot sfânt.
Pe tăbliţa 47, turnată cu 10 ani înainte de era noastră, apare scris cuvântul DIO MI ZOE, ceea ce este foarte aproape de forma cuvântului Dumnezeu.
Aşadar, e posibil că ei (romanii, catolicii) să se fi inspirat din religia geţilor. Chiar şi creştinismul conţine multe ritualuri de la daci şi le asumă sub titulatura de Vechea Tradiţie, că doar n-au inventat ei rugăciunea şi meditaţia (cum ar fi trezvia). Ele vin dintr-un trecut mult mai îndepărtat.
Aeleden´s last blog post ..Electric Literature Moves to WordPress — Here’s How an Indie Publisher Thrives on the Open Web
Oare de unde scoateți toate fanteziile astea? Aveți o imaginație foarte bogată!
De acord cu ce zice Aedelen. Faceti abstractie de istoria pe care ati invatat-o la scoala si documentati-va.
Istoria pe care am învățat-o la școală are valoare științifică, spre deosebire de toate tâmpeniile și aberațiile care se găsesc pe Internet.
Zeitate suprema in toate religiile antice era Soarele. Restul e semantica.
Ce mai apropiat concept recent de Dumnezeu este The Force din Star Wars. Ce vedem in religii e indoctrinare si formatare, in multe cazuri duse la extrem.
Dumnezeu este Conștiință, nu Energie. Deci The Force din Star Wars nu se încadrează. Energia este un atribut al Lui Dumnezeu și o manifestare a Sa.