După mai bine de 4 ani de la incident, televiziunile continuă să întindă pelteaua exagerat de mult, încercând în continuare să creeze emoție, să stoarcă lacrimi și să transforme incendiul de la clubul Colectiv într-un eveniment de importanță națională, ba chiar un simbol și o mișcare civică.
Pe mine, de la început, cazul Colectiv, nu m-a șocat, nu mi-a trezit cine știe ce emoție și nu am considerat că e cazul să se facă atâta tevatură și isterie națională. A fost vorba evident de o tragedie și a provocat multă suferință, dar asta îi privește doar pe cei implicați direct și rudele, prietenii și cunoscuții lor. Până la urmă a fost un eveniment privat. Acei oameni s-au înghesuit într-un număr nepermis de mare în ruina unei fabrici comuniste, ca să consume alcool, să fumeze și să se zbuciume pe ritmuri considerate de unii ca fiind drăcești. Scopul lor a fost distracția într-un club privat. De aceea nu pot fi considerați eroi, martiri, sfinți, pentru că nu s-au sacrificat pentru țară, nu au avut un scop nobil, nu s-au dus acolo să stea în post și rugăciune, nu au vrut să salveze țara sau planeta. Deci, orice încercare de a transforma acest incident nefericit într-o mișcare națională, partid, asociație, de a construi papaclise, statui, monumente, de a schimba numele stațiilor de tramvai, mi se pare o exagerare.
Este evident că tragedia a fost exploatată la maxim în scopuri politice, iar unele articole din categoria ”teorii ale conspirației” susțin chiar că a fost provocată de elemente oculte în scopuri politice și pentru a acoperi lucruri și mai sinistre.
Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Am făcut această introducere pentru că sunt agasat de insistența cu care mass-media se străduiesc că mențină în atenția publică acest subiect și chiar să-l asocieze cu evenimentele din decembrie 1989, de la care se împlinesc acum 30 de ani.
Ceea ce mi s-a părut aberant și revoltător sunt pedepsele pe care le-au primit cei făcuți răspunzători pentru ceea ce s-a întâmplat în acea noapte în clubul Colectiv.
În primul rând ancheta s-a concentrat mai mult pe găsirea de țapi ispășitori și nu pe aflarea adevăratelor cauze care au dus la incendiu.
În al doilea rând, pedepsele sunt ridicol de mari, ajungând până la 12 ani de închisoare cu executare, pentru fapte ce pot fi încadrate cel mult la omor și vătămare corporală din culpă, nefiind în opinia mea vorba de intenție criminală sau rea-voință.
Nu cred că un primar de sector poate fi responsbil pentru tot ce se întâmplă în miile de imobile proprietate privată aflate în zona pe care o administrează. Dacă în cazul homosexualilor se spune că ”ceea ce fac în spațiul privat din dormitorul lor îi privește doar pe ei”, de ce nu s-ar aplica acest principiu la toate proprietățile private? Homosexualii trebuie să obțină de la ISU sau de la Primărie autorizație de funcționare pentru dormitorul în care își desfășoară activitățile?
Sau de ce nu se aplică aceleași principii și sancțiuni și în cazul locatarilor din blocul din Timișoara, care au murit otrăviți cu un insecticid ilegal? Premierul Orban chiar a declarat că Statul, adică guvrenul său, nu are nicio treabă cu cazul de la Timișoara, pentru că e vorba de o firmă privată și clientul, adică asociația de proprietari, este tot entitate privată. Poate doar pentru că aici avem de-a face cu un primar PNL și o firmă simpatizantă PNL, aflate sub o guvernare PNL?!
De asemenea, nu cred că este posibil ca un primar, care are în subordine sute de angajați, poate ști în orice moment ce face fiecare dintre ei și îl poate controla pe fiecare în parte. Ar putea avea o vină doar în cazul în care, fiind corupt, să fi cunoscut situația de la club și să o fi tolerat-o în schimbul unor avantaje materiale.
Dacă în cazul primarului, care are o responsabilitate mult mai mare, în calitate de persoană oficială și funcționar public, se poate discuta și specula, cel mai mult m-au revoltat pedepsele pe care le-au primit cei doi angajați de la firma de materiale pirotehnice care a asigurat efectele de scenă în club. Nu știu cum au motivat judecătorii sentințele, dar eu nu văd ce vină au putut avea cei doi ca să merite pedepse de 9 respectiv 10 ani cu executare! Asta în condițiile în care criminali sau violatori primesc mai puțin și în țara asta sunt indivizi care au făcut averi uriașe din corupție și vânzarea țării, care sunt vinovați de subminarea economiei naționale și înaltă trădare și nu au făcut o zi de pușcărie, ba chiar sunt recompensați cu scaune călduțe și bine plătite din banii noștri, în Parlamentul României sau cel european.
Deci, ce vină au cei doi? Că au montat artificii la un concert rock? Este ilegal să montezi artificii la concerte? Nu s-au mai folosit artificii la concertele din România? Au montat artificiile greșit? Cum trebuiau montate? În altă poziție? La o distanță mai mare față de stâlpul de la care se presupune că a pornit incendiul? Din imaginile pe care le-am văzut, distanța era destul de mare, de câțiva metri, iar aceasta era impusă de distanța la care era amplasată scena.
Dar asta nu e tot. Una din victimele care a supraviețuit incendiului și căreia nu i-am reținut numele, un hipster grăsuliu, bărbos, care poartă mereu pe cap o căciulă ce aduce cu o șosetă și despre care am înțeles că lucrează la Pro TV, spunea în mai multe apariții la știri că pedepsele ar fi trebuit să fie mult mai mari. Poftim? La ce le folosește celor care au murit, care au fost mutilați și rudelor lor pedepse mai mari? Cu ce îi ajută asta și cu ce îi ajută pe cei condamnați? O pedeapsă se dă pentru a aduce o reparație victimelor și pentru a-i descuraja pe infractori să repete fapta. Ce învățăminte să tragă cei doi angajați după ce își ispășesc pedepsele? Să nu se mai angajeze la firme de materiale pirotehnice? Sau dacă da, să nu mai execute ordinele și sarcinile de serviciu pe care le primesc de la șefii și patronii lor??? Sau cum? Nu vi se pare aberant?
Părerea mea este că aceste pedepse au fost date în pripă, pentru a mușamaliza cazul și a-i acoperi pe adevărații vinovați și autori ai tragediei. Din păcate nu cred că vom afla adevărul prea curând.