Panica şi isteria create în jurul aşa-zisei pandemii de gripă porcină s-au mai domolit. Lumea nu se mai înghesuie la centrele de vaccinare, 18 dintre acestea închizându-se în ultimele zile, din lipsă de cereri.
Pro TV nu se lasă însă. Ei au o misiune de îndeplinit şi trebuie să o ducă până la capăt. Populaţia trebuie înfricoşată cu orice preţ şi împisă la vaccinare.
Virusul AH1N1 nu ne dă pace nici în perioada următoare. Epidemiologii se asteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească, deoarece lumea a revenit la serviciu sau la scoală, după vacanţă.
Asta spune Andreea Esca cu o privire de găină speriată.
Deci, la o simplă analiză a textului, tragem concluzia că nu este vorba despre o certitudine ştiinţifică, ci doar de o presupunere. Oricine îşi poate închipui că, odată cu reîntoarcerea oamenilor la lucru (de remarcat că asta s-a produs cu 2 săptămâni în urmă) şi a elevilor la şcoală, şansele transmiterii unor boli cresc considerabil.
Dar pentru a da credibilitate acestor presupuneri se apelează la tehnica de propagandă numită „apelul la autoritate”, introducându-se în text termenul „epidemiologi”, adică specialişti cu greutate, dom’le!
Mai departe:
Să nu uităm nici de vremea schimbătoare, care favorizează circulaţia virusului.
Din nou presupuneri şi generalităţi, care nu sunt neapărat adevărate, o altă tehnică de propagandă şi manipulare.
Şi finalul apoteotic:
În ultimele 24 de ore, 123 de români au fost diagnosticaţi cu gripa nouă, iar o femeie bolnavă de cancer a murit în urma complicaţiilor date de virus.
Numarul îmbolnăvirilor a ajuns la peste 6.700 de persoane.
108 au decedat.
Domnilor, deci să fie clar, dacă nu contacta virusul, femeia aia nu murea de cancer, sub nicio formă!
Aici avem parte de manipulare prin statistici. Pe lângă faptul că eu personal cred că nici măcar 0,1% din cazurile raportate au vreo legătură cu gripa porcină, cifrele sunt prezentate înşelător. Ni se spune că numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 6.700, dar nu ni se precizează că mulţi dintre cei care au fost incluşi în acest număr, deja s-au vindecat, deci numărul nu mai este valabil.
Pe urmă trebuie să vă imaginaţi cam cât reprezintă 6.700 de oameni la o populaţie de circa 20 de milioane, cât are România, ca să vorbeşti despre o epidemie.
În materialul video este prezentă o altă tehnică de propagandă numită „puterea exemplului” sau „efectul de turmă”: ni se arată o seringă şi un bărbat care se vaccinează, acest lucru fiind pentru noi un imbold de a urma exemplul celor care se (mai) vaccinează.