Ultimul examen din această sesiune a fost la TV, mai precis la cursul „Producţia emisiunilor de ştiri TV”. Examenul a constat într-un decupaj pentru un reportaj de televiziune, având de ales între 3 teme date sau, dacă acestea nu ne convin, cu posibilitatea de a opta pentru o temă propusă de noi.
Bineînţeles că nu am ştiut aceste lucruri înaine de examen, aşa că a trebuit să mă pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Drept urmare am început să caut pe site-urile televiziunilor, materiale video cu ştiri, relatări,reportaje, interviuri, pentru a mă inspira şi a scoate ceva cât mai deosebit.
Astfel am dat peste un reportaj din ciclul „România te iubesc” de la Pro TV. Reportajele de la Pro TV, dacă nu sunt cu mortăciuni sau catastrofe îmi plac pentru că sunt concepute în manieră modernă,dinamice, simple şi fără „lălăieli inutile”. Asta din punctul de vedere al imaginii. Dacă şi tema aleasă este una cu adevărat importantă şi de real interes, atunci e şi mai bine.
Reportajul, ales la întâmplare, avea ca subiect clădirile din Bucureşti declarate monumente şi făcând parte din patrimoniul cultural al României, care sunt dărâmate sistematic de diverşi indivizi cu mulţi bani şi care se pare că sunt mai presus de lege. Aceştia obţin, bineînţeles cu ajutorul şpăgilor grase, aprobări de demolare de la Primărie sau Ministerul Culturii, pentru clădiri istorice care nu sunt într-un stadiu avansat de deteriorare, iar pe locul lor construiesc zgârie-nori inestetici şi nepotriviţi pentru arhitectura din zonă, cu scopul de a închiria spaţiile ce le conţin.
Pur şi simplu m-am înfiorat văzând cât de multe clădiri istorice, cu o arhitectură minunată au fost făcute praf de aceşti profitori fără scrupule.Una din şmecherii, este declararea clădirii respective ca fiind „cu risc seismic ridicat”. Acesta este şi motivul pentru care multe clădiri istorice au aplicată pe ele celebra bulină roşie. Faptul că ar prezenta un risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur este folsit ca pretext pentru a le demola.
Tartorul acestor aprobări dubioase este un oarecare domn Ştefan Damian, şef la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bucureşti. Motivaţia domniei sale pentru aceste demolări este necesitatea dezvoltării urbane. Acest individ fără conştiinţă, mai are şi tupeul să spună, într-un schimb de replici cu reporteriţa, că „nu neapărat (ce e construit) de la (anul) 1800 înseamnă valoare”.
Oare asta va fi şi soarta cetăţilor lui Bobby Voicu?
Pingback: Patapievici, asasinul platit al culturii romanesti | Dan Tănăsescu
Lasand la o parte ca romania e aproape vanduta toata la straini ai mare dreptate, plus ca multe castele au geamuri de termopan … aiurea rau de tot sunt curios ce o sa mai invete copii nostri sau ce o sa mai predea profesoriii ….