Cum să faci fotografii reuşite

By | 20 februarie, 2010
Distribuie prietenilor!

Ken Rockwell este singurul fotograf care până acum mi-a deschis, cât de cât, mintea şi ochii, faţă de ceea ce înseamnă fotografia. Nu numai datorită creaţiilor sale, ci mai ales prin modul cum ştie să explice ceea ce înseamnă arta fotografică şi ce abilităţi trebuie să-ţi dezvolţi pentru a fi un bun fotograf.

Într-unul din articolele sale, Rockwell foloseşte mnemonica FART (PÂRŢ), pentru a uşura reţinerea paşilor necesari realizării unei fotografii reuşite. Deci avem de parcurs 4 paşi obligatorii până în momentul în care ne definitivăm „capodopera”:

F: Simte (Feel)

Primul pas în realizarea unei fotografii este căutarea unui subiect. În momentul în care trecem pe lângă ceva, care spune simţului nostru estetic că merită fotografiat, avem un sentiment interior, un feeling că trebuie să facem o fotografie. Aici este punctul la care se opresc, de obicei, amatorii şi fotografii proşti. Nu vă găbiţi să faceţi fotografia în acest moment!

A: Analizează (Ask)

După ce am avut acel sentiment că am descoperit ceva, trebuie să ne întrebăm, ce anume din imaginea pe care am observat-o ne-a atras atenţia în mod deosebit şi ne-a declanşat feeling-ul respectiv. Poate fi vorba despre o culoare, o textură, modul cum cade lumina pe subiect, raportul neobişnuit dintre elementele compoziţiei etc. La acest pas trebuie să conştinetizăm clar care este elementul de interes care ne-a captat atenţia, element care va avea acelaşi efect şi asupra privitorilor viitoarei fotografii.

R: Distilează (Refine)

Acum trebuie să punem în practică tote cunoştinţele noastre de tehnică fotografică şi să apelăm la toate mijloacele de care dispunem pentru a evidenţia cât mai bine acel element de maxim interes descoperit la punctul anterior. Fie că folosim încadrarea, unghiul, expunerea, câmpul de profunzime, trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce ne-a atras atenţia la imaginea respectivă. Tot ce este în plus, tot ceea ce nu contribuie la evidenţierea elementelor de interes, trebuie exclus din cadru fără discuţii. Dar aici  intrăm deja în alt domeniu, acela al artei compoziţiei în fotografie.

T: Execută (Take)

Acest pas este cel mai simplu. Dacă i-aţi executat corect pe cei dinainte, nu trebuie decât să apăsaţi pe declanşatorul aparatului, având grijă însă să nu vă tremure mâna. 😆

Nu cred că mi-am însuşit pe deplin toate aceste principii, pentru că asimilarea lor necesită timp îndelungat şi multă, multă practică, dar sper să pot să scot şi eu câteva fotografii, printre sutele de poze pe care le fac zilnic. 🙂

7 păreri la “Cum să faci fotografii reuşite

  1. Ovidiu

    Excelent, o adevarata lectie spirituala despre fotografie…sunt convins ca multi dintre cei care se considera fotografi, fie ei amatori sau profesionisti, ar avea de invatat de aici! De multe ori ne grabim sa surprindem imaginea si uitam de sufletul ei…
    .-= Ovidiu´s last blog ..15092010 =-.

  2. Dan Lee Post author

    Baftă cu blogul! Totuşi aş fi optat pentru WordPress ca platformă de blogging, pentru că are vizibilitate mai bună pe Google are mecanismul de Trackback implementat şi este mult mai uşor să comentezi acolo. La tine de exemplu, nu sunt permise comentarii anonime sau pe bază de nume/URL, aşa că eu nu pot comenta articolele tale.

  3. Ovidiu

    Am ales blogspot din inertie, in trecut am inceput un blog acolo si pe vremea aia se putea posta si anonim…oricum, multumesc mult pentru sugestie! Dupa cum se vede, am tinut cont de ea si m-am mutat pe wordpress…comentariile sunt esentiale pentru orice blogger, iar pentru un incepator as putea spune chiar indispensabile! 🙂
    .-= Ovidiu´s last blog ..In loc de “Hello world”… =-.

  4. Dan Lee Post author

    Acum depinde şi ce vrei să faci cu blogul. Dacă vrei să fie citit doar de rude prieteni şi cunoscuţi, e bun şi Blogspot. Dacă vrei audienţă mai mare şi trafic de pe Google, atunci mergi pe WordPress sau îţi cumperi domeniu. Cred că la Blogspot se poate seta din admin dacă accepţi comentarii anonime sau nu.

  5. Ovidiu

    Nu m-am gandit asa departe inca, dar dupa cum spuneam, nevoia de feedback e de la sine inteleasa, asa ca am ales pana la urma WordPress. Pe Blogspot n-am gasit optiunea de comentarii anonime, mai ales ca am intrat si pe blogul de acum 2 ani pe care initial se putea comenta fara login; acum nu mai merge nici acolo. Multumesc din nou pentru pont!
    .-= Ovidiu´s last blog ..In loc de “Hello world”… =-.

  6. Vladimir Chira

    Mie mi-a deschis ochii Barthes, dar fiecare cu modelul lui. Problema e când promovezi raţionamente simple şi împotriva artei (dar nu Dada). Teoria lui este fix FART, să argumentez de ce ar însemna să mă cobor prea mult 🙂

  7. Dan Tănăsescu Post author

    Măi, după cum cred că ai observat acest blog nu este unul dedicat exclusiv fotografiei, aşa că nu trebuie să ai aşteptări prea mari din partea mea. 🙂 Mie mi-au plăcut aceste sfaturi din punct de vedere practic, ca metodă de lucru, iar Rockwell până la urmă nu este un mare maestru al fotografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge