Ezoteric şi exoteric

By | 19 martie, 2010
Distribuie prietenilor!

După ce Viorel Hrebenciuc a făcut celebra afirmaţie despre flacăra violet şi cum a fost folosită ea de Traian Băsescu în cursa pentru postul prezidenţial, iar Mircea Geoană l-a acuzat pe actualul preşedinte că se sprijină în lupta politică pe ajutorul oferit de persoane specializate în paranormal, s-a născut o mare simpatie şi popularitate pentru termenul „ezoteric” (esoteric). Dar cu toate că toată lumea îl foloseşte, chiar în exces, sunt sigur că foarte mulţi dintre ei, chiar şi gazetari, nu prea ştiu ce înseamnă.

Mai întâi să dăm definiţia termenului din DEX:

EZOTÉRIC, -Ă, ezoterici, -ce, adj. (Despre doctrine, ritualuri etc.) Care poate fi înţeles numai de către cei iniţiaţi; ascuns, secret. – Din fr. ésotérique

Iar antonimul său este:

EXOTÉRIC, -Ă, exoterici, -ce, adj. (Despre doctrine filozofice sau ritualuri religioase) Accesibil sau destinat tuturor; public. – Din fr. exotérique.

Deci ezoteric este sinonim cu ocult, ascuns, hermetic. Denumeşte ceva care nu este accesibil profanilor. Ştiinţele ezoterice sunt acele discipline care sunt păstrate într-un cerc restrâns de persoane, se folosesc de simboluri şi coduri secrete, pentru a ascunde cunoştinţele şi sunt transmise în urma unui proces ritual de iniţiere. Spre deosebire de ştiinţele exoterice, care sunt accesibile oricui, se folosesc de logică şi raţionament şi pot fi învăţate de orice persoană, fără nevoia unei iniţieri şi „decodificări”.

Exemple de ştiinţe ezoterice: alchimia, astrologia (care nu prea mai e ezoterică în ultimul timp), numerologia, diversele metode de divinaţie, magia, vrăjitoria (?), cabbala iudaică (tot un fel de magie), şamanismul, yoga, qi gong, radiestezia etc.

Exemple de ştiinţe exoterice: chimia, fizica, matematica, biologia, astronomia etc.

Fiecare scriere sacră are o valoare ezoterică şi una exoterică. De exemplu, în creştinism există simbolul Sfintei Treimi. Preotul va spune enoriaşilor că este Tatăl – Fiul – Sfântul Duh. Acesta este aspectul exoteric. Dar în plan ezoteric Treimea poate simboliza Mintea – Trupul – Sufletul, sau şi mai adânc, Informaţia – Materia – Energia. S-ar putea să vi se pară ciudat , dar Biblia este plină de noţiuni oculte despre astrologie, zodii, subconştient, conştiinţă, karma, reîncarnare şi alte lucruri de acest gen, ascunse cu grijă în parabole, alegorii şi pilde.

Multe informaţii ascunde sub forma simbolurilor şi a codurilor secrete sunt ascunse în diferitele steme, embleme sau blazoane nobiliare sau ale diverselor organizaţii, mai mult sau mai puţin secrete, dar despre asta poate cu altă ocazie. 🙂

astrology

2 păreri la “Ezoteric şi exoteric

  1. Star

    Referitor la Sfinta Treimi. ,,… Tatăl – Fiul – Sfântul Duh. Acesta este aspectul exoteric. Dar în plan ezoteric Treimea poate simboliza Mintea – Trupul – Sufletul, sau şi mai adânc, Informaţia – Materia – Energia”.
    Mă întreb şi eu, cum pot fi Tatăl şi Duhul Sfânt, aspecte exoterice?
    Apoi, cum pot fi Informaţia – Energia mai profunde ca Mintea şi Sufletul?

  2. Dan Lee Post author

    Mai reflectează şi ai să înţelegi până la urmă! 🙂 Tu probabil eşti un adept înfocat al dogmei creştin-ortodoxe şi priveşti lucrurile numai din acest punct de vedere. Exoteric este ceea ce se comunică profanilor, iar ezoteric este ceea ce se transmite iniţiaţilor. De aceea în biserică Biblia este tratată numai sub aspect exoteric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge