Dinu Patriciu face din nou confuzii

By | 6 mai, 2010
Distribuie prietenilor!

Chiar dacă a dovedit că într-un anume fel, este capabil să facă bani, miliardarul Dinu Patriciu „o dă mereu în bară” când vine vorba de filosofii-ideologii, aşa cum spuneam şi aici.

De această dată am aflat despre asta dintr-un articol inspirat, semnat de Alin Fumurescu pe platforma VoxPublica. Acolo am citit că Dinu Patriciu a declarat, într-un interviu pentru „The Money Channel”, următoarele:

Românii suferă, încă, de o mentalitate totalitară şi cred că, într-o democraţie, majoritatea decide. În realitate este cu totul altfel. “ Mediul de afaceri creează, duce o anumită comunitate. Pentru că orice naţiune este condusă de interesele mediului de afaceri care, în cele din urmă, sunt ale noastre, ale tuturor.”

La prima vedere observ că domnul Patriciu se referă într-un mod stângaci la doctrina liberală, presupusă a fi la baza partidului său de suflet. Conform liberalismului societatea ar trebui organizată conform teoriei selecţiei naturale, preluată greşit şi distorsionat de la Charles Darwin. Adică bogăţia şi mijloacele de producţie ar trebui să se afle în mâinile celor mai capabili, mai puternici, mai competitivi, inteligenţi etc. iar economia să funcţioneze după principiile naturale ale pieţei libere, unde statul ar avea un rol minim.

Marea confuzie pe care mogulul o face este atunci când vorbeşte despre democraţie şi totalitarism. Totalitarism înseamnă aplicarea cu forţa, de către un grup restrâns, a unei ideologii, asupra unei majorităţi a societăţii. Mai pe scurt înseamnă ideologie aplicată. Prin urmare putem avea un regim totalitar comunist, dar acesta poate fi la fel de bine şi fascist, ecologist, fundamnetalist religios etc.

Când Dinu Patriciu spune că ideea conform căreia într-o democraţie majoritatea decide, aparţine unei mentalităţi totalitare, domnia sa face confuzie probabil, între regimul totalitar şi comunism,  care în esenţă se pretinde a fi democratic. Decizia majorităţii este însăşi esenţa democraţiei (în greaca veche, demos = popor, kraton = putere, conducere).

Dimpotrivă un sistem în care mediul de afaceri şi marii deţinători de capital îşi impun ideologia este mai degrabă un regim totalitar corporatist, plutocratic, în care mari moguli de genul domnului Patriciu fac legea pentru toţi.

O părere la “Dinu Patriciu face din nou confuzii

  1. Pingback: Tweets that mention Dinu Patriciu face din nou confuzii | Dan Tănăsescu -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge