Scrisoare deschisă către FMI

By | 16 mai, 2010
Distribuie prietenilor!

Tabloidul german „Bild”, l-a întâmpinat în data de 6 martie pe premierul grec, aflat în vizită la Berlin, cu o scrisoare deschisă. Printre rândurile ei, se citea exasperarea nemţilor faţă de indolenţa grecilor:

„Dacă citiţi această scrisoare, înseamnă că sunteţi într-o ţară diferită de a dvs. Sunteţi în Germania. Aici, oamenii lucrează până la 67 de ani, şi nu au al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici. Aici, nimeni nu trebuie să plătească 1000 de euro mită pentru a obţine un pat în spital. Benzinăriile noastre au case de marcat, şoferii de taxi taie chitanţă, iar fermierii nu păcălesc Uniunea Europeană pentru a obţine subvenţii de milioane pentru plantaţii de măslini care nu există. Germania are şi ea datorii mari, dar le putem duce. Asta pentru că ne trezim devreme şi muncim toată ziua. Dorim să fim prietenii grecilor. Din acest motiv, după aderarea la euro, Germania a dat ţării voastre 50 de miliarde de euro.”

Dacă am fi „Bild”, scrisoarea către delegaţia FMI, încă la Bucureşti, ar suna cam aşa:

„Dacă citiţi această scrisoare, înseamnă că n-aţi plecat încă din România. Ca să ieşim din criză, aţi dat ţării noastre 20 miliarde de euro. Noi v-am păcălit cu statistici falsificate, cu surse la buget inexistente sau nerealiste, n-am redus cheltuielile publice şi nici n-am concediat pe nimeni. Aici, cei 1.400.000 de bugetari muncesc câteva ore pe zi, patru zile din săptămână, vinerea e zi scurtă iar lunea nici iarba nu creşte. Aici, oamenii mor în spitale cu şpagă cu tot, iar din cei 6 milioane de pensionari, câteva sute de mii au în jur de 40 de ani. Ceva case de marcat avem, chitanţe la fel, dar banii nu prea ajung la buget, iar cei care ajung sunt repede furaţi. Dacă veţi creşte taxele sau cota unică, tot degeaba. Banii se vor scurge ca apa în nisip. Asta pentru că mulţi dintre noi se trezesc la prânz şi muncesc câteva ore. Dorim să fim prietenii FMI şi UE, dar dacă ne puneţi la muncă iese tămbălău ca în Grecia”.

Primită pe e-mail.

O părere la “Scrisoare deschisă către FMI

  1. Pingback: Tweets that mention Scrisoare deschisa catre FMI | Dan Tănăsescu -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge