Sistemul de numerologie, despre care am vorbit până acum, este cel occidental, moştenit de la matematicianul şi filosoful grec Pitagora. În acest sistem literele sunt codificate după numărul de ordine pe care îl au în alfabetul latin.
Pe lângă acest sistem, mai există încă două: numerologia cabalistică, ce are la bază cele 22 de caractere ale alfabetului ebraic şi numerologia caldeeană, care se pare că este cea mai veche şi ce mai „ezoterică” dintre toate.
Spre deosebire de sistemul lui Pitagora, în numerologia caldeeană valorile literelor sunt date nu de numărul lor de ordine, ci de vibraţia subtilă, ezoterică pe care o posedă fiecare semn în parte. Mulţi specialişti consideră că acest sistem are cea mai mare acurateţe, dar semnificaţiile sale ţin mai mult de aspectul mistic, mai profund, al realităţii.
Voi reveni cu amănunte într-un alt articol.
Pingback: Numerologia caldeeană - Ziarul toateBlogurile.ro
Buna, as dori sa intreb ceva. De ce in Romania, dupa sistemul pitagoreean nu se foloseste alfabetul roman pentru calcule (cel care include si diacriticile)? Dupa cate am inteles, esenta acestui sistem este ca fiecarei litere ii corespunde numarul sau de ordine redus la o cifra, ceea ce inseamna ca in alfabetul roman literele ar capata o cu totul alta valoare…
S-a încercat şi introducerea diacriticelor româneşti în sistem, dar nu există o tradiţie şi studii aprofundate în acest sens. Numerologia este o ştiinţă empirică şi necesită observaţii pe perioade foarte mari. Sistemul pitagoreean are o vechime de câteva mii de ani. Cel caldeea este şi mai vechi. 🙂
Din observaţiile mele consoanele ş şi ţ au vibraţia echivalentă a literelor h şi z, deci 8. Nu e vorba doar de numărul de ordine pe care îl au în alfabet ci mai mult de vibraţia energetică. 🙂