Ţiganii protestează mâine în Bucureşti

By | 29 noiembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

De când m-am născut şi am învăţat să vorbesc româneşte, am aflat, din fragedă copilărie, că cei care sunt mai negri la faţă, poartă haine multicolore şi colindă străzile strigând “haine vechi” sau “sticle goale cumpăr” se numesc ţigani. La fel şi femeile cu fuste lungi şi colorate ţipător, cu cercei mari şi dinţi de aur, care vindeau pe lângă cinematografe gumă de mestecat turcească cu surprize şi seminţe, se numeau ţigănci.

Tiganie

Cred că şi ei între ei se numeau la fel pentru că “ţigan” era singurul termen pe îl auzisem în România, pentru această etnie, până când Iliescu a aprobat celebra ordonanţă prin care respectivii erau rebotezaţi rromi. Dealtfel cred că acest termen a fost inventat atunci, deoarece nici azi nu este folosit decât la noi şi în declaraţii oficiale la nivel european sau internaţional.

Tot după ’89, au pătruns în România o serie de organizaţii cu interese obscure care au băgat bani serioşi în ţară pentru trezirea “conştiinţei etnice” a ţiganilor şi i-au învăţat pe aceştia cum să se organizeze în diverse asociaţii şi ONG-uri, pentru a-şi apăra mai bine drepturile, pe care chipurile nu le-ar avea, fiind discriminaţi.

Aşa se face că, mâine are loc în Bucureşti un marş al ţiganilor care sunt împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană de a se reveni la denumirea de “ţigan” în locul celei de “rrom”. Marşul de protest, la care sunt aşteptaţi aproximativ 200 de participanţi, va începe la ora 11.00 în Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului Antipa. De aici, protestatarii vor porni spre sediul Academiei Române din Calea Victoriei 125, după care se se vor îndrepta spre Muzeul Holocaustului (???).

Principala nemulţumire a organizatorilor protestului este că “iniţiativa parlamentarului Silviu Prigoană încalcă drepturile omului”.

Nu pot să înţeleg, în niciun chip, de ce se încheie marşul la Muzeul Holocaustului şi de ce revenirea la denumirea de ţigan încalcă drepturile omului! Are cineva vreo idee?!

3 păreri la “Ţiganii protestează mâine în Bucureşti

  1. Pingback: Ţiganii protestează mâine în Bucureşti - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. cumnatu'

    sa aiba parte de norul toxic si ploaia acida la marsul asta de protest.este doar o urare meteo nimic mai mult.poate se strang toti din romania si fiind conditiile atmosferice neprielnice aici isi continua marsul pana la paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge