Ofensa adusă însemnelor naţionale scoasă din noul Cod Penal

By | 1 decembrie, 2010
Distribuie prietenilor!

Vă mai amintiţi ipocrizia cu care Traian Băsescu condamna gestul poliţiştilor protestatari, care îşi aruncaseră caschetele în curtea Palatului Cotroceni? Era vorba, nu-i aşa, de batjocorirea însemnelor oficiale naţionale! Şi pe Traian Băsescu asta îl durea cel mai tare…

În Cod Penal aflat încă în vigoare ofensa adusă însemnelor naţionale este incriminată în articolul 236:

TITLUL V
INFRACŢIUNI CONTRA AUTORITĂŢII
ART. 236
Ofensa adusă unor însemne
Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Numai că, în proiectul pentru noul Cod Penal care va intra în vigoare din ianuarie 2011, acest articol nu mai există, fiind incluse, în schimb, alte articole care dezincriminează prostituţia, sexul cu minori sau incestul. Probabil că Traian Băsescu nu cunoaşte acest proiect de lege, nici premierul Emil Boc.

How the Grinch Stole Romania

How the Grinch Stole Romania

În expunerea de motive a proiectului noului Cod Penal motivaţia dezincriminării ofensei aduse însemnelor naţionale este următoarea:

Renunţarea la infracţiunea de ofensă adusă unor însemne reprezintă concluzia la care s-a ajuns în urma analizării necesităţii acestei incriminări dar şi a proporţionalităţii dintre natura şi severitatea mijloacelor de constrângere pe de o parte, şi importanţa valorii sociale ocrotite prin aceste mijloace pe de altă parte. În ceea ce priveşte necesitatea incriminării unei asemenea fapte nu există argumente care să susţină în mod rezonabil menţinerea acesteia în sfera de protecţie penală în condiţiile în care practica judiciară este aproape inexistentă în această materie.

Sursa: napocanews.ro

Deci valoarea socială a însemnelor oficiale ale României este neglijabilă în viziunea actualei puteri. Ruşine pentru lipsa de patriotism şi ipocrizia celor care ne conduc!

Proiectul noului Cod Penal

2 păreri la “Ofensa adusă însemnelor naţionale scoasă din noul Cod Penal

  1. Pingback: Ofensa adusă însemnelor naţionale scoasă din noul Cod Penal - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. iulian

    Acest fapt dovedește încă o dată, deși nu cred că mai era cazul, că în România se lucrează cu mai multe ierahii de valori. Una se spune la cursul de ducație civică (unde îndrăznesc să cred că se întregește educația primită acasă) și alta se promovează de către ”aleșii” diriguitori ai obștii. Te mai miră că cetățeanul de rând nu se mândrește cu steagul ROMÂNIEI așa cum o fac americanii, când majoritatea instituțiilor statului nu pun la loc de cinste steagul țării? Ne mândrim noi cu adevărat cu ceva? Cred că tocmai acest fapt, al dezavuării a tot ceea este românesc în mod unic, ca să nu spun specific, este … așa zisa noastră mândrie, iar acest lucru este relevat de cruda realitate. Suntem atât de toleranți cu prostul gust, cu lipsa de educație, cu non-valorile promovate prin mass-media, dar suntem fermi în ceea ce privește dezinciminarea faptelor ce aduc ofense însemnelor ROMÂNIEI. Domnilor, România nu înseamnă Băsescu, nu înseamnă Sorin Ovidiu Vântu, nu înseamnă orice alt incident genetic care a ajuns să se remarce în vreunul dintre dimensiunile societății noastre. ROMÂNIA ESTE SACRĂ! A fost sfințită de tot sângele vărsat de înaintașii noștri pentru a o forma, păstra și dezvolta. Rușine! Să le fie rușine acelor imorali care promovează falsele valori sociale. Ce să înțelegem noi, cei care am fost crescuți în cultul pentru ființa națională? Mâine ori poimâine ne vom trezi în fața altui fapt împlinit: vom cânta imnul Ungariei ori vreo manea de pe axa Constanța-Craiova. Cine sunt acești funcționari și cu ce drept se comportă ei așa? Își asumă acest Guvern, oare, și această inițiativă, evident negativistă? Unde v-ați educat așa domnilor? În ce cantină de liceu ați obținut competențele cu care chinuiți acest popor, pentru că îndrăznesc să cred că nu le ați cumpărat pe undeva, pe la Obor. Un simplu sfat vă dau, încercați și studiați ”CONTRACTUL SOCIAL”, cu creionul în mână, cu simț de răspundere și asta după ce veți reciti ”ETICA NICOMAHICĂ”, ori întrebați acest popor care îi este voința. Căutați și lămuriți dacă steagul tricolor a fost ”un moft” pentru cei omorâți în negrul Decembrie 1989 și reveniți, cu umilință în fața poprului și … noi propuneri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge