De când l-am văzut aseară pe Emil Boc vorbind despre noul Cod al Muncii, pentru care vrea să-şi asume răspunderea, mă tot întreb ce a vrut să spună acest omuleţ stupid şi penibil despre noile reglementări. Să vedem mai întâi citatul:
Nu în ultimul rând, prin modificările propuse la Codul Muncii punem accent pe performanţă şi pe criterii obiective de evaluare a performanţei. Astăzi, legea te apără mai mult dacă eşti sărac şi nu te apără dacă munceşti bine. Prin modificările pe care le propunem spunem aşa: legea te va apăra de fiecare dată, dacă munceşti bine, ai performanţă şi-ţi respecţi angajamentele pe care le ai prin contract şi nu te va apăra neapărat pentru că eşti sărac. Asta ce înseamnă… că… în Codul Muncii, la angajare, în contract se vor preciza criteriile de performanţă şi modul cum eşti evaluat cu privire la performanţa pe care o ai sau nu o ai. Şi atenţie, când intervin concedierile, atunci primul criteriu pe care îl avem în vedere este performanţa individuală şi nu neapărat că ai o problemă socială. Problema socială rămâne criteriul subsidira de departajare, în condiţiile în care ai aceeaşi performanţă, dar va prima performanţa şi capacitatea de a face un lucru bine pentru că numai aşa putem să fim competitivi cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi cu celelalte ţări din lume în ultimă instanţă.
Am îngroşat special în acest text cuvântul „performanţă” pe care micuţul Hitler în pronunţă de 8 ori. De ce este obsedat Emil Boc de acest cuvânt, tocmai el, care este prim-ministrul cel mai puţin performant pe care l-a avut România vreodată?!!!
În primul rând performanţa este un termen specific întrecerilor sportive. Acolo se urmăreşte performanţa. Deci domnul Boc vrea să transforme munca salariată într-un fel de întrecere sportivă! OK! Dar trebuie ştiut că în orice întrecere sportivă există maximum trei câştigători, restul fiind eliminaţi. Prin urmare se urmăreşte eliminarea unei mari părţi a populaţiei active de pe piaţa muncii?!
Din ce a declarat premierul campion la incompetenţă, am înţeles că legea nu îi va apăra pe cei săraci. Deci aceştia vor fi „luzerii”. Apoi, din noile modificări aduse vechiului Cod al Muncii, aflăm că, criteriile de evaluare a performanţei angajatului vor fi stabilite numai de patroni, iar perioada de probă pentru funcţiile de execuţie va fi majorată la 90 de zile. Cu alte cuvinte, după ce vei munci 3 luni de zile, 16 ore pe zi şi patronul va decide că nu satisfaci criteriile de performanţă stabilite de el, şi mai eşti şi sărac, vei fi eliminat din competiţie. Ca să nu mai vorbim de cei mai în vârstă, bolnavi sau care şi-au pierdut capacitatea de muncă din diverse alte motive. Acest lucru înseamnă practic desfiinţarea unui drept fundamental al omului, şi anume DREPTUL LA MUNCĂ, care în final îţi va anula şi DREPTUL LA VIAŢĂ. Piaţa muncii va fi o luptă sălbatică, darwiniană, pentru supravieţuire, în care oamenii se vor mânca între ei în permanenţă pentru un loc de muncă, la care patronul are toate atuurile.
Din toată bolboroseala lui Boc, nu am înţeles ce treabă are Codul Muncii, cu faptul că eşti sau nu sărac! În concepţia mea, acest act normativ are scopul de a reglementa relaţiile de muncă şi contractuale dintre angajat şi angajator. Atât şi nimic mai mult! Chiar nu văd cum poate vechea lege să te apere dacă eşti sărac şi nu văd ce rău ar fi în asta, dacă ar fi posibil! Dar poate am prea multe pretenţii de la capacitatea de judecată a geniului din Răchiţele, nu?!
Bineînţeles că acest nou Cod al Muncii, croit după pofta inimii corporaţiilor transnaţionale, FMI şi a Uniunii Europene, nu va prevede criterii de performanţă şi în cazul pilelor, nepotismelor şi şpăgilor, care se practică şi în prezent cu succes în anumite instituţii şi companii pentru ocuparea unui post. Aceste criterii se vor aplica doar „sclavilor pe plantaţie” selectaţi să aibă o competenţă suficient de mare pentru a putea efectua cu succes şi munca incompetenţilor piloşi.
Şi ca să fie sigur că niciun sărac respins de pe piaţa muncii, dominată de străini, nu va avea parte de un loc de muncă, Tom Degeţel a ameninţat că îi va pedepsi aspru pe cei care vor angaja „la negru”. Pregătiţi-vă pentru genocid!
Esti rautacios, intr-un stat normal, daca esti puturos si nu vrei sa muncesti, sau faci treaba de slaba calitate esti platit mai prost, sau nu esti nagjat, asa au progresat state ca germania. Eu prefer sa fim platiti in functie de performanta si nu de mila, de ce eu care muncesc cele 12 ore de imi sar capacele sa primesc acelasi salariu cu unul care munceste doar 4 ore din 8 cat sta la servici, pentru ca nu poate fi dat aafara ca are 3 copii?
Noni´s last blog post ..Cartilajul de rechin
Şi ai văzut tu până acum un patron care plăteşte angajaţii din milă??? Sau scrie undeva asta în Codul Muncii???