Concursurile online şi sindromul „Filantropica”

By | 14 aprilie, 2011
Distribuie prietenilor!

Vă mai amintiţi celebra replică a genialului Gheorghe Dinică din filmul „Filantropica”?! „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană!”. Cred că asta este şi filosofia celor care participă la concursuri online, în speranţa că vor câştiga premii în bani sau diverse obiecte.

Nu vreau să mă hazardez, spunând că fenomenul este tipic românesc, dar experienţa mea în materie de concursuri online se rezumă doar la concursurile de pe site-urile româneşti, deci şi exemplele vor fi numai de acolo.

În cariera mea de „activist” în online şi mai ales de când sunt şi blogger, am participat la diverse concursuri, sau doar le-am urmărit. Dacă într-o competiţie normală, firească, în principiu se stabilesc nişte reguli ale jocului, se respectă aceste reguli cu stricteţe şi cel care este mai bun şi/sau mai norocos câştigă, la noi se pare că lucrurile stau puţin altfel.

Concurenţii autohtoni, în majoritatea cazurilor, caută să fenteze cumva „sistemul” pentru a fi siguri că ei vor fi fericiţii câştigători. Strategia aplicată este aceea din „Filantropica”, adică influenţarea organizatorilor concursului fie prin milogeală, apelul la factorul emoţional, împrietenirea cu organizatorul sau reprezentatul acestuia, sau chiar coruperea sa în unele cazuri.

Un exemplu care îmi vine acum în minte este de la un concurs lansat de Dan Voiculescu pe blogul său. Participanţii trebuiau să lase un comentariu în care să spună care a fost cea mai mare minciună a lui Traian Băsescu şi să argumenteze acest lucru. Unul dintre concurenţi, nu numai că, în loc de un exemplu, a postat vreo 5 – 6, toate argumentate, dar plus de asta a mai postat şi încă câteva zeci de alte comentarii în care îl lăuda pe Dan Voiculescu, îi spunea că îşi doreşte foarte mult să câştige, a întrebat dacă premiul (un scuter) poate fi echivalat în bani, sau menţiona că este membru al unei fundaţii şi banii vor fi donaţi etc. În final i-a cerut mogului o adresă de e-mail privată, pentru a discuta diverse chestiuni… Şi ce credeţi?! În final chiar acest individ a câştigat!

La un concurs la care am participat recent şi care avea ca premiu un telefon mobil de ultimă generaţie, trebuia să postezi un articol amuzant la tine pe blog şi să dai două link-uri către blogul care organiza concursul, apoi, într-un comentariu, trebuia să postezi link-ul articolului tău, pentru validare. Dintre toţi concurenţii, s-au găsit două piţipoance disperate care să posteze în jur de 10 – 12 comentarii cu link-uri la articole şi cu diverse întrebări legate de concurs, în speranţa că vor fi remarcate. Dar de data asta vrăjeala nu a ţinut, pentru că nici una dintre ele nu a obţinut premiul cel mare, pus în joc. 😆

În multe alte cazuri, participanţii sunt atât de disperaţi să câştige încât pur şi simplu postează un comentariu lacrimogen în care arată dorinţa intensă de a câştiga şi ce mare nevoie au ei de premiul pus în joc. Cel mai penibil mi s-a părut un comentariu la un concurs ce avea ca premiu suma de 2000 de RON. Respectivul spunea că vrea să câştige, pentru că vrea să ofere părinţilor săi o viaţă mai bună! 😆 Oare pentru câte luni de zile?!

Iată câteva mostre de astfel de penibilităţi:

Ade (Andreea) – 2011-04-09 16:41:46
Buna numele meu este Andreea si am 13 ani!Imi doresc foarte mult aces Apple iPad 16GB deoarece cred ca este cea mai buna companie!am o parere foarte buna despre acest site,este grozav!Acest iPad vreau sa il ofer unei persoane deosebite pe care o iubesc enorm,dar nu am posibilitatea sa il cumpar doar daca am norocul sa il castig!vamultumesc ptr. sansa deosebita pe care o oferiti persoanelor norocoase!o zi buna!la revedere!

CEI DE LA SITE SUNTETI CEI MAI BUNI!!!!!!!!!!!! (boy_ady2008) – 2011-01-23 18:53:08
Vreau sa castig.va rog ajutatima.eu nu am bani sami cumpar unul.mi-l doresc din tot sufletul si as face orice pt el.sunteti cei mai tari

Sursa

doresc din tot sufletul sa castig acestipod si sa-l daruiesc de iepuras baiatului meu,care munceste din greu in italia, dva multumescupa ce a absolvit ofacultate aici,in tara cu media 9,50..va multumesc.

imi doresc si eu sa fiu castigatorul unui ipad din motiv ca nu am calculator personal si eu fiind student cred ca mi-ar fi de mare folos

Imi doresc sa castig un iPad pentru ca ma va ajuta sa fac proiecte pentru scoala.

Sursa

Acum serios, ce dracu’ proiecte poţi face la şcoală sau la facultate pe un iPad??? 😆 Plus de asta, are vreun rost să mai spun că la acest concurs premiile se acordă prin tragere la sorţi?!

Este adevărat că genialul Nae Caranfil a fost inspirat atunci când a introdus în “Filantropica” replica pe care am menţionat-o la început, dar în cazul unor concursuri, disperarea, milogeala şi şmecheriile acestea lacrimogene, nu numai că, nu au tangenţă deloc cu spiritul de competiţie, dar mai sunt şi jenant de penibile!

2 păreri la “Concursurile online şi sindromul „Filantropica”

  1. Alter Ego Blog

    Dane nu ai vazut nimic, astia-s mici copii pe langa altii… eu gestionez un site ce listeaza concursuri de aproape 7 ani si in tot acest timp credeam ca le-am descoperit pe toate in materie de milogeala la concursuri insa nu e zi/saptamana/luna in care sa nu fiu surprins de subtilitatea cu care este folosit factorul emotional.
    Alter Ego Blog´s last blog post ..Gandul ma pune pe ganduri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge