Atunci când guvernul federal al SUA va limita, în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2012, libertatea americanilor de a cumpăra becuri conform dorinţei lor, singurele opţiuni disponibile vor fi otrăvitoarele becuri fluorescente compacte (CFL), care sunt încărcate cu mercur toxic, sau costisitoarele becuri light-emitting diode (LED), care conform unui articol recent de pe CNET vor costa aproximativ 15 dolari bucata, pentru tipul de 60 waţi – şi care se află la capătul inferior al spectrului de frecvenţe.
Potrivit raportului „Lighting Science Group” şi „Dixon Technologies” specialiştii din India au creat un bec omnidirecţional LED care emite lumină la luminozitatea echivalentă a unui bec cu incandescenţă de 60 de waţi şi care va avea un preţ sub 15 dolari. Deoarece becurile cu LED-uri de 60 waţi echivalente erau, de obicei, la preţul de 40 dolari sau mai mult în trecut, acest nou preţ este practic un chilipir.
Un exemplu tipic de bec cu incandescenţă de 60 de waţi, produs de o companie cu renume, cu toate acestea, costă doar în jur de 1 dolar, ceea ce face noul bec cu LED-uri să fie cu circa 1500% mai scump decât becurile tradiţionale. Sigur, este posibil să salvaţi câţiva dolari în fiecare lună cu privire la cheltuielile de energie, şi becul cu LED-uri poate dura un pic mai mult, dar 15 dolari este un preţ exagerat pentru un singur bec, având în vedere că, în conformitate cu programul guvernamental american „Energy Star”, media unităţilor de iluminat de uz casnic din SUA este de peste 40.
Dar LED-urile sunt într-adevăr singura alternativă viabilă pentru becurile incandescente, având în vedere că CFL-urile, extrem de toxice, sunt o bombă cu ceas, care abia aşteaptă să explodeze – literalmente. CFL-urile conţin niveluri ridicate de mercur şi, în caz de spargere, necesită proceduri speciale de decontaminare. Acestea emit, de asemenea, un nivel ridicat de radiaţii şi de „energie murdară” şi s-a constatat că provoacă probleme grave de sănătate după expunerea pe termen lung.
Pe măsură ce tot mai mulţi producători vor inova pentru o mai bună calitate şi fiabilitate a becurilor cu LED omnidirecţionale în viitor, nivelul de 15 dolari pentru preţul unui bec de 60 waţi va scădea în mod sigur. Dar, pentru moment, americanii, precum şi alte câteva ţări, care pun în aplicare, de asemenea, noi standarde pentru becuri în următoarele câteva luni, nu vor avea altă opţiune, în afară de a plăti mai mulţi dolari pentru a-şi lumina casele în condiţii de siguranţă.
Sursa: NaturalNews
Acest articol se referă, evident, la situaţia din Statele Unite, dar ceea ce mi se pare suspect este faptul că şi în Uniunea Europeană, cu începere de la 1 septembrie acest an, s-a sistat producţia şi importul de becuri clasice, cu incandescenţă, urmând ca pentru iluminatul casnic să fie folosite numai becuri compacte fluorescente, de zeci de ori mai scumpe.
Întrebarea este: de ce brusc becurile clasice nu mai sunt bune şi cine coordonează această operaţiune de eliminare la nivel global a becurilor cu incandescenţă şi în ce scop?