La începutul lunii septembrie Ministerul Economiei a desecretizat o parte din documentaţia aferentă proiectelor miniere Roşia Montană şi Bucium. Informaţii despre aceste documente şi conţinutul lor au fost publicate în ziarul Tricolorul într-un articol semnat de Gheorghe Funar, preşedintele Filialei P.R.M. Cluj.
Din acest articol am extras concluziile care reies în urma studierii acestor date.
1. Pentru Poporul Român, proprietarul bogăţiilor naţionale din România, sunt şi rămân secrete informaţiile referitoare la uriaşele zăcăminte de aur, argint, uraniu şi metale rare din perimetrele Roşia Montană şi Bucium, precum şi cele privind explorarea şi exploatarea lor.
2. Afacerea Roşia Montană şi Bucium, extrem de păguboasă pentru Poporul Român şi Bugetul de Stat, a început din anul 1995 şi s-a desfăşurat cu concursul miniştrilor Industriei şi Comerţului sau ai Economiei (d-nii Dumitru Popescu, Alexandru Stănescu, Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, Mircea Ciumara, Radu Berceanu, Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Adriean Videanu, Ion Ariton) şi cu sprijinul directorilor de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Pe documentele date publicităţii apar numai semnăturile directorilor de la Minvest, ca reprezentanţi ai Guvernului României.
3. Nu se ştie cine şi de ce nici măcar pentru ce comisioane a stabilit că în această afacere Euro Gold Resources deţine 65%-80%, ajungând în anul 2011 la 99,94%, iar Statul Român numai 33,8%-19,31%, iar în prezent are doar 0,6%.
4. Din actele constitutive ale R.M.G.C. rezultă că Statul Român nu are dreptul şi nu va obţine nici un gram de aur, argint, uraniu şi metale rare, după începerea exploatării cu cianură la Roşia Montană. Guvernul României a garantat exclusivitatea operării R.M.G.C. în perimetre.
5. Guvernul României, prin Minvest Deva, a acceptat ca, înainte de începerea exploatării la Roşia Montană, R.M.G.C. să vândă anticipat mari cantităţi de aur, argint, uraniu şi, mai ales, metale rare. Preşedintele Băsescu şi premierul Boc refuză să informeze Poporul Român şi Parlamentul în privinţa cantităţilor vândute anticipat din zăcământul de la Roşia Montană, cel mai mare din lume. Opoziţia parlamentară nu îndrăzneşte să-i întrebe pe această temă.
6. Ca urmare a prevederilor din Actele constitutive ale R.M.G.C., coroborate cu majorarea de capital pentru Minvest pe care a achitat-o Gabriel, rezultă că Statul Român are şansa ca, în cei 17 ani de exploatare la Roşia Montană, să nu obţină dividende sau suma pe care o va obţine va fi derizorie. Cu toate că nu avea fondurile necesare, Minvest Deva a acceptat majorarea de capital, cu scopul de a face jocul lui Gabriel.
7. După peste 4.000 de ani de exploatare continuă, mina de la Roşia Montană a fost închisă, în anul 2006, în baza obligaţiilor asumate de Minvest Deva prin actele constitutive ale R.M.G.C., şi nu pentru că ar fi fost nerentabilă exploatarea celui mai mare zăcământ din lume de aur, argint şi metale rare.
8. Angajarea de personal (cel mult 217 salariaţi) la R.M.G.C., în faza de exploatare, este la discreţia stăpânilor străini.
9. În cazul unui dezastru ecologic la Roşia Montană, R.M.G.C. va fi răspunzătoare numai până la concurenţa contribuţiei Gabriel la capitalul Societăţii. Miliardele de dolari sau euro pentru ecologizarea mediului le va suporta Poporul Român.
10. Licenţele de explorare şi de exploatare pentru perimetrele Roşia Montană şi Bucium sunt secrete pentru Poporul Român şi pentru Parlamentul României.
11. Guvernul României, prin Minvest Deva, a acceptat ca activitatea R.M.G.C. să fie extinsă şi în alte perimetre, conform deciziilor Consiliului de Administraţie.
12. Toate datele şi rapoartele referitoare la activitatea Societăţii sunt şi rămân proprietatea exclusivă a acesteia. Ca urmare, Poporul Român nu va şti niciodată ce cantităţi de aur, argint, uraniu şi metale rare vor fi exploatate la Roşia Montană şi Bucium, cantităţi care vor fi scoase integral din România.
13. Cea mai mică redevenţă din lume, de numai 4%, va fi achitată de R.M.G.C. în lei sau euro. Ca urmare, din cel mai mare zăcământ din lume de aur, argint, uraniu şi metale rare nu va obţine nimic în natură Statul Român, iar în rezervele Băncii Naţionale a României nu va intra un gram de aur de la Roşia Montană, din cele 800-4.000 tone de aur existente în zăcământ.
14. Zăcămintele uriaşe din perimetrele Roşia Montană şi Bucium, evaluate la peste 100 miliarde euro, urmează să fie scoase integral din România de către R.M.G.C., iar Poporul Român va rămâne fără cele mai vechi mine din lume (care vor fi dinamitate), fără vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, dar cu cel mai mare dezastru ecologic din Europa , provocat de folosirea celor 200 milioane kg de cianură.
15. În plină criză internaţională, când explodează cu efecte imprevizibile criza datoriilor suverane, când datoria externă a României a ajuns la circa 150 miliarde euro, când Guvernul Boc se împrumută de la bănci străine cu 1,5-2 miliarde euro în fiecare lună, preşedintele Băsescu susţine investiţia privată a R.M.G.C. şi scoaterea din ţară a celui mai mare zăcământ din lume de aur, argint şi metale rare.
LE: Am primit pe Twitter un articol în care scrie că aceste documente „desecretizate” sunt de fapt documente care nu au fost niciodată secrete, fapt ce demonstrează că guveranţii dezinformează atunci când spun că au desecretizat o parte documentele referitoare la proiectul Roşia Montană.
In primul rand stiintific vorbind nu are cum sa se afle Uraniu in acelasi loc unde se gaseste si aur si argint. In al 2 lea rand sa explice cum ar putea ca acest proiect sa fie pagubos pentru tara? Poate vrea sa zica ca fara el tara va fi mai saraca.
La faza cu uraniul nu mă pricep, dar în legătură cu contractul, acesta este păgubos, pentru că tot aurul şi argintul de acolo, care este al nostru, va fi scos din ţară, iar statul nu va primi aproape nimic, în schimb ţara se va alege cu un imens dezastru ecologic. Dacă vrei informaţii suplimentare intră pe site-ul rmgc.ro.
Statul va beneficia de venituri directe si indirecte. Cei care detin 80% se ocupa si cu toate taxele si impozitele care se achita la noi in tara. Astfel Romania va primi din totalul castig 56%, lus sa nu uitam de celalalte beneficii precum 3000 locuri de munca si o Rosia Montana mai moderna si mai accesibila.
Aş vrea să aflu şi altceva în afară de propaganda greţoasă plătită de RMGC! Care 3000 de locuri de muncă? Sunt în jur de 200! Dacă întri pe site-ul RMGC, poţi afla informaţiile chiar de acolo! Cât despre „beneficiile directe şi indirecte”, hai să fim serioşi, crezi că vorbeşti cu copii de grădiniţă?! Ce taxe şi impozite pentru o firmă înregistrată într-un offshore? 😆
Pai avand in vedere ca se foloseste cianura in Romania de 50de ani si in Baia Mare se foloseste si la ora actuala, de ce se fac tocmai acum atata tam tam?????
Pai iti zic eu de ce, pentru ca s-au trezit toti peste noapte ca e cool sa nu fi fan Rosia Montana, un proiect foarte trendy si monden in ultima vreme.
@Sara @Linda @Costinas, adrese de e-mail false pe acelaşi domeniu, dar IP-uri din Canada, SUA şi Germania. @Bogdi, adresă de e-mail falsă, IP de Germania. Băieţi, mai uşor cu propaganda, că românii nu sunt chiar aşa de proşti cum credeţi voi! 😆 Hai pa! Salutări şi multă sănătate pentru domnu’ Soros! 😀
Nu prea are cum un proiect asa de mare si complex sa ofere doar 200 de locuri de munca, pe langa asta firma e inregistrata in Romania chiar daca are un investitor strain. Fiind inregistrata in Romania nu are altundeva sa-si plateasca decat in Romania.
Dane, comentatorii de serviciu, sunt la job!
suveranul´s last blog post ..Luceafarul Romanilor, profetul national – M. Eminescu! Exceptional!
Eu o sa ma refer la punctul 9. De ce suntem pesimisti si ne gandim numai la rau? Ca in orice proiect modern, supus legilor managementului proiect, s-au evaluat riscurile si s-au adoptat solutii in preintampinarea lor: construirea celui mai sigur baraj din lume,care va fi asigurat anual impotriva unui cutremur de peste 8 grade si impotriva a doua inundatii puternice si utilizarea celei mai avansate tehnologii de extractie a aurului, cu o concentratie de 5ppm, fata de 10 ppm – maximul admis de UE.
Oricât de optimişti am fi, dacă se porneşte proiectul vom rămâne fără aur şi argint, asta e sigur.
domnule Tanasescu, fara aur si argint am ramas si cand l-au luat romanii, si cand l-a exploatat Imperiul Austro-Ungar si chiar si acum cand nu extragem nimic. Dar Romania va primi o redeventa de 4% – 97 tone de aur. alti specialisti vorbeau ca s-ar putea sa se ajunga la o cantitate si mai mare.
Păi, nu-i aşa?! Mai bine să-l dăm acuma pe tot să scăpăm de el! Mentalitate de trădători de ţară! Dacă te interesezi puţin redevenţa se plăteşte în dolari, nu în aur, aşa că România nu o să vadă din un gram din propriul aur.