În SUA consumul de narcotice provoacă mai multe decese decât accidentele auto

By | 20 septembrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Abuzul de droguri este acum responsabil pentru uciderea mai multor americani decât accidentele auto, dezvaluie un nou raport realizat de „Los Angeles Times”.

În prezent un val de prescripţii medicale pentru consumul de droguri a contribuit la înscrierea cifrei americanilor ucişi de narcotice – legale sau nu – la o valoare mult mai substanţială decât cea a celor care sunt victime ale accidentelor auto. LA Times menţionează că 37.485 de decese au fost cauzate de consumul de droguri în 2009, în timp ce doar 36.284 de americani au fost ucişi în accidente auto.

Datorită implementării unor măsuri de siguranţă de ultimă oră, la tot mai multe automobile, decesele cauzate de accidentele auto au scăzut în ultimii ani. Decesele în trafic au scăzut cu mai mult de o treime de la începutul anilor 70, datorită airbag-urilor, centurilor de siguranţă şi a multor altor accesorii moderne de securitate. Dar, pe măsură ce tot mai mulţi americani se îndoapă cu pastile, cu sau fără prescripţie medicală, decesele legate de consumul de droguri le-au depăşit pe cele cauzate de autovehicule pentru prima dată de când guvernul a început monitorizarea lor, în urmă cu mai bine 30 de ani.

Statisticile anterioare au semnalat faptul că aproape jumătate din statele din SUA au avut mai multe decesele legate de consumul de droguri decât decese în urma accidentelor de maşină în ultimii ani, dar pentru prima dată, numărul total de decese pe naţiune din cauza drogurilor l-a depăşit pe cel cauzat de accidentele auto.

Abuzul de droguri din America a urcat exponenţial în ultimii ani, şi se pare că acum a venit vremea plăţii. „Serviciul de administrare pentru abuzul de substanţe şi sănătate mintală” a arătat în acest an că abuzul de opiacee a crescut cu 111% între 2004 şi 2008, cu mai mult de 2 milioane de americani care admit că fac abuz de droguri, în fiecare an. Un studiu mai vechi al IMS a arătat că mai mult de opt din zece prescripţii de medicamente, la nivel mondial, cad în mâinile americanilor.

Acum, decesele legate de consumul de droguri pe bază de prescripţie medicală le depăşesc pe cele cauzate de abuzul de cocaină şi heroină combinate. Decesele legate de Oxycontin, Valium şi abuz de Xanax s-au dublat în ultimul deceniu.

„Oamenii se simt mai în siguranţă cu medicamente pe bază de prescripţie, deoarece le pot lua de la o farmacie şi sunt prescrise de un medic,” spune Şeriful Districtual al Los Angeles-ului, Sgt. Steve Opferman, pentru The Times. „Tinerii cred că medicamentele sunt mai sigure, deoarece îi văd pe părinţii lor că le iau. Acestea nu sunt stigmatizate la fel ca în cazul utilizării narcoticelor de pe stradă…”

„Problema este chiar aici sub nasul nostru, în cabinetele noastre medicale”, adaugă Laz Salinas, comandantul şerifilor din Santa Barbara.

Studiul relevă, de asemenea, faptul că în timp ce tot mai mulţi americani devin dependenţi de medicamente, un număr mare de decese sunt cauzate de abuzul copiilor de pastile aparţinând părinţilor. „Marea învăţătură pe care o desprindem de aici este că trebuie să facem o treabă cât mai bună pentru a păstra copiii şi medicamentele departe unii de altele în casă,” spune dr. Eric Lavonas, de la Centrul de otrăvuri şi droguri „Rocky Mountain” din Denver, pentru Daily Mail.

Un studiu din 2010 al Universităţii din Michigan adaugă că Vicodin-ul, un calmant popular, este acum al doilea cel mai abuzat narcotic în rândul liceenilor, după marijuana. „Centrul Naţional pentru Toxicomanie şi Abuz de Substanţe” precizează că 15% din cei aflaţi în clasele 9 – 12 recunosc că abuzează de droguri pe bază de prescripţie medicală.

De asemenea, anul trecut, la nivel naţional, în jur de 1.300 de copii nou-născuţi s-au născut din mame dependente de droguri şi admise în unităţi spitaliceşti de reabilitare, relatează „Miami Herald”.

Sursa: RT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge