Legitimizarea răului prin ideologie

By | 3 octombrie, 2011
Distribuie prietenilor!

Aseară Mircea Badea abera ca de obicei la emisiunea lui intitulată „În gura presei”. Şi tot ca de obicei nu a putut nimeni să îi aducă critici sau comentarii, deoarece, ca un omuleţ imatur ce este, respinge din start orice opinie care diferă de a sa şi cenzurează orice comentarii pe blogul său, la radio, sau în altă parte, jignindu-i şi blocându-le accesul tuturor celor care nu sunt de acord cu el.

Monologul său a pornit de la o ştire legată de protestele de pe Wall Street. Antenistul era de părere că filosofia care se află în spatele acestor manifestaţii poate fi în esenţă generoasă şi bine intenţionată, dar că aplicarea ei ar fi în contradicţie cu realitatea care este guvernată de „legea supravieţuirii”.

Nu ştiu cât de personală este opinia lui Mircea Badea, dar, cu voie sau nu, el proclamă o ideologie de tip fascist, perpetuată de-a lungul timpului, care a dus la multe nenorociri în întreaga lume, de la colonialismul european de tip sclavagist, până la darwinismul social care a dat naştere nazismului, sau teoriile neo liberale promovate de indivizi ca Milton Friedman, ce au dus la criza mondială actuală, sau chiar unele culte sataniste animate de aceste idei.

Toate acestea se bazează pe ideea că viaţa, natura şi implicit societatea au la bază competiţia între indivizi, lupta pentru supravieţuire şi dreptul celui mai puternic de a-l domina pe cel mai slab. Această teorie este o tâmpenie, fiind susţinută cu precădere de aceia care, prin poziţia ocupată în societate, au interesul să o promoveze.

Din păcate sunt şi destui idioţi, care nu ar avea niciun avantaj de pe urma ei, dar, cu toate astea, o susţin din prostie, din spirit de imitaţie sau dintr-un orgoliu nestatisfăcut.

Ideea că totul se bazează pe luptă şi pe individualism este greşită din mai multe privinţe. În primul rând aceste lucruri se manifestă în formele primitive ale vieţii, în stadiile de început, când lipsa de organizare este mare. Egoismul şi lupta pentru supravieţuire se manifestă la organismele primitive, unicelulare şi în societatea umană în perioadele istorice îndepărtate. Azi, aceste trăsături se manifestă doar ca reminiscenţe, sau în condiţii deosebite, de criză, atunci când resursele existente nu acoperă nevoile tuturor indivizilor.

Legea supravieţuirii, aşa cum o numeşte Mircea Badea, se manifestă în natură numai la animalele sălbatice solitare, care nu trăiesc în grupuri sociale, dar şi în acest caz, nu se compară cu exploatarea şi dominaţia pe care indivizii din vârful piramidei societăţii umane le exercită asupra restului lumii. Nu cred că există vreun urs, de exemplu, care are mai mult de un bârlog, sau care mănâncă mai mult decât are nevoie, sau acaparează toate resursele de hrană numai pentru el, lăsându-i pe ceilalţi din specia sa să moară de foame.

Dacă privim la nivel microscopic, observăm că organismul uman este alcătuit din miliarde de celule, care se află în deplin echilibru şi armonie, fiecare îndeplinindu-şi rolul în concordanţă cu reguli bine stabilite. Nicio celulă nu se află în competiţie cu alta, niciuna nu încearcă să o domine pe cealaltă, nici să supravieţuiască pe seama ei. Dacă s-ar întâmpla asta, organismul nostru s-ar dezintergra instantaneu. Deci legea universală a vieţii este cooperarea, echilibrul şi armonia între indivizi.

Există totuşi situaţii în care această lege nu se aplică. Este vorba de cancer şi bolile auto imune, dar aici este vorba de un dezechilibru, de o manifestare a răului şi a dizarmoniei în cadrul funcţionării normale a fiinţei vii.

La fel şi în cazul societăţii umane, cei care care se află „la capătul lanţului trofic”, cum le place multora să spună, nu reprezintă cei mai puternici, cei mai inteligenţi, cei mai înzestraţi genetic indivizi ai speciei, ci o manifestare a răului (diavolul). Aceştia nu sunt nişte „prădători”, sau fiinţe superioare, ci nişte indivizi care încalcă legile de bază ale funcţionării armonioase a societăţii, adică iubirea, cooperarea, solidaritatea, făcându-i totodată pe restul să creadă că respectă aceste reguli/valori umane şi căpătând astfel un avantaj uriaş faţă de restul lumii. Este vorba deci de înşelătorie, escrocherie, nu de putere şi superioritate.

Până acum omenirea a mers înainte datorită oamenilor oneşti şi buni, care au continuat să respecte regulile şi valorile umane aflate la baza societăţii, oameni numiţi în mod curent „fraieri”. Însă odată cu dezvoltarea accelerată a sistemului capitalisto-corporatist de tip fascist şi răspândirea sa în întreaga lume, bazat pe ideologia lui Mircea Badea, care culmea, este cel mai intens promovată în România de Traian Băsescu şi partidul său, întregul sistem economico-social al omenirii a devenit nesustenabil, datorită diferenţei tot mai mari între lăcomia crescândă a exploatatorilor şi capacitatea tot mai redusă a celor exploataţi de a face faţă. Este asemeni unui cancer sau unui parazit, care, crescând prea mult, în final îşi omoară gazda.

Cam asta se întâmplă azi cu întreaga umanitate şi poartă numele de „criză mondială”. Dar acest fenomen, nu este o lege universală, „legea supravieţuirii”, sau altă bazaconie „de dreapta”, ci un dezechilibru, un rău manifestat în societate, asemeni unei boli. Şi pentru orice boală există un tratament, care trebuie aplicat cât mai curând, până nu este prea târziu.

Poţi vedea ce spune Mircea Badea despre asta aici şi aici.

5 păreri la “Legitimizarea răului prin ideologie

  1. Sorin

    Sunt total de acord cu tine.
    Parerea me e ca Mircea Badea este un mare Ipocrit, iar cei ce sunt de parere cu „legea supravietuirii”, uni sunt cu muschi in loc de creier, multi sunt parveniti, ipocriti si dobitoci care cred ca traim in jungla si nu intr-o societate civilizata.

  2. Dan Tănăsescu Post author

    În liceu am avut un profesor de biologie foarte deştept, care mi-a explicat că legea selecţiei naturale a lui Darwin este interpretată greşit. Nu este vorba că supravieţuieşte cel mai puternic, ci cel care este cel mai bine adaptat la condiţiile de mediu. În ziua de azi sunt o grămadă de indivizi cu tone de muşchi, dar care mor de foame. 🙂

  3. scarba_016

    Mda, si din toata mizeria antenelor va ramane ce? Ura populatiei sau/si invidia, deoarece aia cu pensii si salarii „nesimtite” mai mor, lucrurile se mai schimba, in timp ce in mentalul colectiv creste ura sau invidia. Intre Basescu si Antene e un tandem perfect, de fapt tot ce e putere politica, economica, culturala in Romania duce in aceeasi directie. Politie politica face Basescu? Asta nu stiu direct, n-am vazut, dar cert e ca ziarele si televiziunile fac asta in continuu, in stil stalinist, cu falsa aparenta a democratiei. (Trebuie sa fii prea prost sau ignorant sa nu vezi cand, in ce conditii e intrerupt, blocat un invitat, si in ce feluri: reclama, schimbarea subiectului dupa reclama-tehnica Antenei 3, samd)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge