Exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică

By | 6 februarie, 2012
Distribuie prietenilor!

Fracturarea hidraulică este procedeul de extragere a gazului de şist prin pomparea la mare adâncime şi cu mare presiune a milioane de litri de apă sărată amestecată cu un cocktail de substanţe chimice foarte toxice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane şi ca urmare eliberarea gazului natural.

Procedeul este periculos pentru mediu, poluând atât pânza freatică, cât şi solul şi aerul din zona respectivă. Plus de asta, un alt efect nedorit este producerea de cutremure în aria exploatărilor, lucru confirmat şi de Guvernul Statelor Unite.

Compania americană Chevron a efectuat o serie de explorări în România în căutarea gazului de şist şi se pare că în curând va începe mai multe astfel de exploatări în ţara noastră în judeţul Vaslui, Bihor, Timiş, Arad, în Dobrogea etc.

Asta în ciuda faptului că acest procedeu de extragere a gazului natural a fost mult contestat în Statele Unite şi în Marea Britanie, iar în Bulgaria exploatările au fost întrerupte datorită protestelor populaţiei.

Ca să vă faceţi o idee despre ce impact asupra mediului poate avea exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică, vă recomand documentarul american „Gasland” realizat în 2010 de Josh Fox. Veţi vedea cum, pe vaste teritorii de pe întreg cuprinsul SUA, apa potabilă, solul şi aerul sunt contaminate cu o serie de substanţe foarte toxice, multe dintre ele ţinute în secret de companiile de exploatare. Sănătatea şi chiar viaţa oamenilor şi a animalelor din acele zone sunt puse în pericol. Locuitorii din mediul contaminat se îmbolnăvesc de afecţiuni neurologice, cancer, boli ale plămânilor, afecţiuni ale măduvei şi oaselor, iar apa de la robinet se aprinde pur şi simplu datorită concentraţiei mari de gaze.

Aceeaşi soartă ne aşteaptă şi pe noi dacă acest gen de exploatări vor începe şi în România, fără ca cineva să ia atitudine şi să oprească genocidul şi dezastrul ecologic care vor urma, cu consecinţe ireversibile pentru următoarele decenii.

14 păreri la “Exploatarea gazului de şist prin fracturare hidraulică

  1. Dan Tănăsescu Post author

    Dar ce te faci dacă statul român va ceda dreptul de folosinţă al apei din zonă firmei Chevron?!

    PS: Linkul de pe Youtube al documentarului nu mai era necesar pentru că am inclus şi eu documentarul în asticol. 🙂

  2. Pingback: Exerciţiu militar americano-israelian de simulare a atacării Iranului în Dobrogea | Dan Tănăsescu

  3. abuabbas

    waaaw! ce as mai vrea si eu sa mi se aprinda apa de la robinet ! as cupla imediat la un injector de convectie sau simplu arzator cu titaj fortat si as avea caldura moca iar despre apa de baut…oricum odata rezolvata problema caldurii voi avea bani sa beau numai lapte si miere !
    succese marete sa aveti!…in exploatare desigur!

  4. Pingback: Cutremur în Câmpia Română provocat de Chevron? | Dan Tănăsescu

  5. adyyonn

    da,asa este.Link-ul de youtube este afisat.Scuze tuturor pentru elanul exagerat.Totusi,solutia este destul de simpla si la indemana tuturor.Noi,”prostimea” putem face diferenta.Bulgarii au reusit sa ii alunge de la ei din tara.Noi de ce nu o putem face?Putem,doar ca trebuie sa constientizam ca nu sintem atat de neajutorati pe cat doresc unii sa lase impresia.Precum spune si titlul imnului nostru,Desteapta-te Romane,caci ne paste extinctia.Fara apa nu poate exista viata.

  6. Pingback: De ce se doreşte o psihoză a cutremurelor? | Dan Tănăsescu

  7. dan

    Prostii…suntem si saraci si cu coada pe sus..gazele de sist sunt o realitate si trebuiesc exploatate..fracturarea hidraulica inseamna injectie cu apa..apa nu cocteilul lui peste…filme din astea postate pe youtube nu fac 2 bani..nu exista nici o substanta „secreta”astea sunt prostii pe bune nu exagerez cu nimic..ce este pacat este ca statul va CUMPARA aceste gaze in loc sa le exploateze ei..Gazele de sist au avantajul ca sapi o sonda si produce la volume relativ mici (dar constante au un declin foarte lin) 20-25 ani..polonia exploateaza in draci nu ii mai intereseaza de rusi cu gazul lor deja exporta in germania..asta era insa ideea trebuia ca o companie de stat sa fac asta nu sa dea locatiile si apoi sa plateasca 500 de euro pe 1000 m3 ca acum..gazele aste sunt IEFTINE asta e marele avntaj..

  8. adyyon

    @dan
    vrei sa-ti trimit link-ul e unde poti vedea ce cocteil s-a folosit in Pennsylvania?Dupa ce o sa citesti ce este trecut acolo,te asigur ca nu o sa mai fii atat de optimist pe cat esti acum.

  9. adyyon

    de* unde poti vedea…Scuze.M-am grabit sa postez mesajul prea repede.Greseala mea.

  10. Dan Tănăsescu Post author

    Nu te lua după ce zice dan #8, face şi el propagandă probabil! Linkul poţi să-l pui ca să vedem şi noi! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CommentLuv badge